Lagumdžija: Komšić će podržati budžet

Srna - 20.04.2012 21:16
Lagumdžija: Komšić će podržati budžet

SARAJEVO - Član Predsjedništva BiH Željko Komšić podržaće na sjednici ovog tijela budžet BiH koji je utvrdio Savjet ministara BiH 18. aprila i inicirati proces izmjene Ustava BiH kako bi se omogućilo i da izabranim zvaničnicima plate budu smanjene za 4,5 odsto, izjavio je večeras predsjednik SDP-a BiH Zlatko Lagumdžija.

On je novinarima u Sarajevu rekao da je Predsjedništvo SDP na današnjoj sjednici dalo punu podršku Nacrtu budžeta BiH kojeg je nedavno utvrdio Savjet ministara BiH.

"Odreba Ustava BiH u ovoj zemlji štiti izabrane zavaničnike, dakle poslanike, članove Predsjedništva BiH i ministre da im ne mogu biti smanjene plate. Predsjedništvo SDP-a je večeras konstatovalo da je dobro da će se linearno smanjenje plate odnositi na sve i da treba to zakonski urediti", rekao je Lagumdžija.

Ukoliko neki funkcioneri podnesu tužbe protiv BiH  zbog  neustavnog  smanjivanja   plata,  Lagumdžija kaže da će  biti dobro da se zna ko su ti ljudi koji će se pozivati na Ustav iz Dejtona da im se garantuje isti iznos plate.

Lagumdžija je naglasio da se Komšićeva zadrška vezano za budžet odnosila samo da se ne dozvoli da pitanje budžeta bude nešto što će omogućiti da se od hiljadu budžetskih korisnika plata ne smanji  samo za stotinjak funkcionera.

 Kada je riječ o odnosu sa SDA, Lagumdžija je istakao da mu je važno šta misli koalicioni partner, ali da SDP na njihov stav ne može mnogo uticati.

 "Imamo tri testa našeg odnosa sa SDA - budžet institucija BiH u parlamentu BiH, zakon o oduzimanju nelegalno stečene imovine u federalnom parlamentu, te zakon o koridoru Pet  ce", kaže Lagumdžija.

Predsjednik SDP-a je izrazio uvjerenje da neće doći do razlaza sa SDA, istučući da sve zavisi od djela.

"Međutim, ukoliko se ne možemo naći na ta tri kapitalna projekta onda se razilazimo. Mi vjerujemo da se nećemo razići sa onima koji na ta tri projekta žele da rade", dodao je predsjednik SDP-a.

On je naglasio da se ne smije dozvoliti da BiH bude na privremenom finansiranju, jer bi se tako samo produžavala agonija zemlje, što SDP neće dozvoliti.

"Jednoglasno smo na sjednici Predsjedništva BiH konstatovali da fiskalni okvir od 950 miliona KM i 750 miliona KM iz Uprave za indirektno oporezivanje nešto što ima punu podršku. Ono na čemu ćemo insistirati jeste da se naši partneri izjasne o tome", rekao je Lagumdžija.

On je napomenuo da je na današnjoj sjednici Predjsedništva BiH razgovarano i o provođenju presude Sejdić i Finci.

Lagumdžija je istakao da je bilo razgovora o provođenju ove presude sa predstavnicima HDZ- a BiH u Mostaru,  te da su ekspertski timovi obje stranke radili na definisanju mogućih modaliteta odluke Sejdić i Finci.

 Savjet ministara 18. aprila utvrdio je Nacrt budžeta institucija BiH od 1.349.928.000 KM, od čega su ukupni prihodi za finansiranje institucija i primici 950.000.000 KM, a prihodi za servisiranje spoljnog duga 444.928.000 KM.                               

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Ostali naslovi

 • Prioritet potpisivanje sporazuma sa Evropolom

  18.12.2014 17:22 - N.N.

  SARAJEVO - Mirsad Vilić, direktor Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH, rekao je da su budući prioriteti u radu Direkcije rješavanje trajnog smještaja, potpisivanje sporazuma o operativnoj saradnji s Evropolom, kao i pridruživanje Sistemu za elektronsku razmjenu podataka iz evidencija policijskih tijela i tužilaštava BiH.

 • Tužilaštvo traži veće kazne za Planinčića, Menzila i Vatrača

  18.12.2014 16:36 - Srna

  SARAJEVO - Tužilaštvo BiH predložilo je Apelacionom vijeću Suda BiH da odredi veće kazne Fikretu Planinčiću, Seadu Menzilu i Mirsadu Vatrači, koji su u prvostepenom postupku osuđeni na ukupno 33,5 godina zatvora za zločine počinjene nad srpskim civilima u Serdarima kod Kotor Varoši.

 • Bez pomaka u procesu digitalizacije

  18.12.2014 16:28 - Srna

  SARAJEVO - Savjet Regulatorne agencije za komunikacije /RAK/ BiH konstatovao je da u pogledu procesa prelaska sa analognog na digitalno zemaljsko emitovanje nisu ostvareni pomaci, jer javni RTV servisi nisu dostavili usaglašen zahtjev za izdavanje dozvole.

 • Vučić čestitao Željki Cvijanović

  18.12.2014 15:53 - Agencije

  BEOGRAD - Predsjednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić uputio je čestitku Željki Cvijanović povodom izbora na dužnost premijera Republike Srpske.

 • SDA bira kandidata za predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH

  18.12.2014 15:51 - Srna

  SARAJEVO - U centrali SDA u Sarajevu počela je sjednica Predsjedništva stranke, nakon koje bi trebalo da bude saopšteno ime kandidata SDA za poziciju predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH.

 • Vučić, Li Kećijang i Dodik prošetali Kalemegdanom

  18.12.2014 14:50 - Srna

  BEOGRAD - Premijeri Kine i Srbije Li Kećijang i Aleksandar Vučić i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik prošetali su danas Kalemegdanom.

 • BiH ukinula vize za državljane Azerbejdžana, Bahreina, Omana...

  18.12.2014 14:47 - Srna

  SARAJEVO - Savjet ministara BiH, na prijedlog Ministarstva inostranih poslova (MIP) BiH, donio je danas odluku kojom su državljani 10 zemalja oslobođeni pribavljanja viza za ulazak, tranzit, izlazak i boravak u BiH.

 • Sastanak sa aktuelnim i novoimenovanim ministrima

  18.12.2014 14:33 - Srna

  BANJALUKA - Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović održala je danas radno-konsultativni sastanak sa ministrima iz aktuelnog saziva i novoimenovanim ministrima Vlade Srpske.

 • Za predškolsko vaspitanje i obrazovanje obezbijediti 300.000 KM

  18.12.2014 14:22 - Srna

  BANJALUKA - Vlada Republike Srpske zadužila je danas Ministarstvo prosvjete i kulture i Ministarstvo finansija da za 2015. godinu obezbijede 300.000 KM za predškolsko vaspitanje i obrazovanje.

 • Produžen pritvor za 13 osumnjičenih za zločine u selu Zecovi

  18.12.2014 13:58 - Fena

  SARAJEVO - Sud Bosne i Hercegovine produžio je pritvor za 13 osoba od 15 osumnjičenih za zločine počinjene u selu Zecovi kod Prijedora.

 • Odluka o privremenom finansiranju institucija BiH

  18.12.2014 13:52 - Srna

  SARAJEVO - Savjet ministara BiH donio je danas Odluku o privremenom finansiranju institucija BiH za period januar - mart 2015. godine, jer još nisu konstituisana oba doma Parlamentarne skupština BiH, koja donosi budžet BiH.

 • Raspisani prijevremeni izbori za načelnike

  18.12.2014 13:42 - Srna

  SARAJEVO - Prijevremeni izbori za načelnike opština Živinice i Kalesija biće održani u nedjelju, 22. februara, odlučila je danas Centralna izborna komisija /CIK/ BiH.

 • Stalni boravak u BiH ima 1.851 stranih državljana

  18.12.2014 13:28 - Agencije

  SARAJEVO - Odobreni stalni boravak u Bosni i Hercegovini trenutno ima 1.851 strani državljanin, a privremeno njih 9.445, ozvaničila je danas u Sarajevu portparol Službe za poslove sa strancima pri Ministarstvu bezbjednosti BiH Sanja Škuletić Malagić.

 • Veliki uspjeh za Srbiju

  18.12.2014 12:52 - Srna

  BEOGRAD - Predsjedik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas u Beogradu da je izgradnja mosta koji spaja Zemun i Borču veliki uspjeh za Srbiju.

 • Vijeće naroda do kraja godine

  18.12.2014 12:41 - Srna

  BANJALUKA - Vijeće naroda Republike Srpske sigurno će biti konstituisano posljednja tri dana u decembru i postoji velika vjerovatnoća da do Nove godine bude razmatran i budžet Srpske za 2015, rekao je Srni generalni sekretar Vijeća naroda Zoran Filipović.

Oglasi za posao

Newsletter

Registrujte se na besplatni newsletter.

Svako jutro najvažnije vijesti.

Upišite vašu e-mail adresu:

Delivered by FeedBurner

Mali oglasi

Predajte male oglase putem mobilnog telefona 065 1314! Uputstvo.