Lagumdžija: Komšić će podržati budžet

Srna - 20.04.2012 21:16
Lagumdžija: Komšić će podržati budžet

SARAJEVO - Član Predsjedništva BiH Željko Komšić podržaće na sjednici ovog tijela budžet BiH koji je utvrdio Savjet ministara BiH 18. aprila i inicirati proces izmjene Ustava BiH kako bi se omogućilo i da izabranim zvaničnicima plate budu smanjene za 4,5 odsto, izjavio je večeras predsjednik SDP-a BiH Zlatko Lagumdžija.

On je novinarima u Sarajevu rekao da je Predsjedništvo SDP na današnjoj sjednici dalo punu podršku Nacrtu budžeta BiH kojeg je nedavno utvrdio Savjet ministara BiH.

"Odreba Ustava BiH u ovoj zemlji štiti izabrane zavaničnike, dakle poslanike, članove Predsjedništva BiH i ministre da im ne mogu biti smanjene plate. Predsjedništvo SDP-a je večeras konstatovalo da je dobro da će se linearno smanjenje plate odnositi na sve i da treba to zakonski urediti", rekao je Lagumdžija.

Ukoliko neki funkcioneri podnesu tužbe protiv BiH  zbog  neustavnog  smanjivanja   plata,  Lagumdžija kaže da će  biti dobro da se zna ko su ti ljudi koji će se pozivati na Ustav iz Dejtona da im se garantuje isti iznos plate.

Lagumdžija je naglasio da se Komšićeva zadrška vezano za budžet odnosila samo da se ne dozvoli da pitanje budžeta bude nešto što će omogućiti da se od hiljadu budžetskih korisnika plata ne smanji  samo za stotinjak funkcionera.

 Kada je riječ o odnosu sa SDA, Lagumdžija je istakao da mu je važno šta misli koalicioni partner, ali da SDP na njihov stav ne može mnogo uticati.

 "Imamo tri testa našeg odnosa sa SDA - budžet institucija BiH u parlamentu BiH, zakon o oduzimanju nelegalno stečene imovine u federalnom parlamentu, te zakon o koridoru Pet  ce", kaže Lagumdžija.

Predsjednik SDP-a je izrazio uvjerenje da neće doći do razlaza sa SDA, istučući da sve zavisi od djela.

"Međutim, ukoliko se ne možemo naći na ta tri kapitalna projekta onda se razilazimo. Mi vjerujemo da se nećemo razići sa onima koji na ta tri projekta žele da rade", dodao je predsjednik SDP-a.

On je naglasio da se ne smije dozvoliti da BiH bude na privremenom finansiranju, jer bi se tako samo produžavala agonija zemlje, što SDP neće dozvoliti.

"Jednoglasno smo na sjednici Predsjedništva BiH konstatovali da fiskalni okvir od 950 miliona KM i 750 miliona KM iz Uprave za indirektno oporezivanje nešto što ima punu podršku. Ono na čemu ćemo insistirati jeste da se naši partneri izjasne o tome", rekao je Lagumdžija.

On je napomenuo da je na današnjoj sjednici Predjsedništva BiH razgovarano i o provođenju presude Sejdić i Finci.

Lagumdžija je istakao da je bilo razgovora o provođenju ove presude sa predstavnicima HDZ- a BiH u Mostaru,  te da su ekspertski timovi obje stranke radili na definisanju mogućih modaliteta odluke Sejdić i Finci.

 Savjet ministara 18. aprila utvrdio je Nacrt budžeta institucija BiH od 1.349.928.000 KM, od čega su ukupni prihodi za finansiranje institucija i primici 950.000.000 KM, a prihodi za servisiranje spoljnog duga 444.928.000 KM.                               

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Ostali naslovi

 • Majkić: BiH ne ispunjava nijedan od uslova za članstvo u NATO

  31.03.2015 12:59 - Srna

  BEOGRAD - Poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Dušanka Majkić izjavila je danas u Beogradu da BiH u ovom trenutku ne ispunjava nijedan od uslova za članstvo u NATO savezu.

 • Prekinuta sjednica Komisije za pripremu izbora Savjeta ministara

  31.03.2015 12:33 - M. Lingo-Demirović

  SARAJEVO - Sjednica Komisije Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH za pripremu izbora Vijeća ministara BiH, koja je počela sa zakašnjenjem od dva sata, prekinuta je nakon polusatne rasprave.

 • Jerković zatražio pomoć za povratnike

  31.03.2015 12:27 - Srna

  BANJALUKA - Potpredsjednik Republike Srpske Josip Jerković predložio je tokom službene posjete Vukovarsko-sremskoj županiji da svaka županija u Hrvatskoj obnovi po jedan krov na kućama za povratnike u Republici Srpskoj.

 • Šantić izabran za predsjednika CIK BiH

  31.03.2015 12:26 - Fena

  SARAJEVO - Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine (CIK BiH) danas je na 26. sjednici provela proceduru izbora predsjednika CIK BiH, za kojeg je izabran dr Ahmet Šantić.

 • Košarac: Bićemo snažna opozicija nelegalnom Savjetu ministara

  31.03.2015 12:20 - Srna

  SARAJEVO- Predsjedavajući Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Staša Košarac rekao je Srni da će SNSD biti snažna i beskompromisna opozicija nelegalnom Savjetu ministara BiH, koji bi trebalo da bude izabran danas.

 • Gavranović: Radojičić i dalje član Gradskog odbora

  31.03.2015 12:09 - Srna

  BANJALUKA - Potpredsjednik Gradskog odbora SNSD-a Banjaluka Slobodan Gavranović izjavio je da je Igor Radojičić i dalje član ovog odbora.

 • Završena provjera za Sašu Dalipagića

  31.03.2015 11:56 - Srna

  SARAJEVO - Centralna izborna komisija /CIK/ BiH izvršila je provjeru i izdala potvrdu da Saša Dalipagić, kandidat HDZ BiH za zamjenika ministra za saobraćaj i komunikacije BiH, ispunjava uslove za vršenje te funkcije.

 • Završena provjera kandidata za Savjet ministara BiH

  31.03.2015 11:27 - N.N.

  ISTOČNO SARAJEVO - Agencija za istrage i zaštitu /Sipa/ BiH okončala je provjere istinitosti navoda koje su na obrascima izjava Centralne izborne komisije BiH naveli kandidati za ministre i zamjenike ministara u Savjetu ministara BiH.

  Foto
 • Usvojen budžet distrikta u iznosu od 229.289.665 KM

  31.03.2015 09:51 - Srna

  BRČKO - Skupština distrikta Brčko usvojila je budžet za ovu godinu u iznosu od 229.289.665 KM.

 • Danas potvrđivanje novog Savjeta ministara BiH

  31.03.2015 08:50 - Fena

  SARAJEVO - Hitna sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH zakazana je za podne sa samo jednom tačkom dnevnog reda - Potvrđivanje imenovanja ministara, zamjenika ministara i zamjenika predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH.

 • Smijenjena Selma Užičanin, postupak protiv Obrenovića!

  31.03.2015 08:00 - Almedin Šišić

  SARAJEVO - Nakon niza skandala i afera koje su posljednjih mjeseci potresale Ministarstvo vanjskih poslova (MVP), ministar Zlatko Lagumdžija, uoči samog odlaska sa funkcije, počeo je da uvodi red u sjedište diplomatije u Sarajevu te su ceh prvi platila dva rukovodeća državna službenika iz Sektora općih poslova!

 • Produžuju vijek »bijelom hljebu«

  30.03.2015 21:00 - Uroš Vukić

  SARAJEVO - Iako je Ustavnopravna komisija Doma naroda parlamenta BiH utvrdila da postoji ustavni osnov za ukidanje "bijelog hljeba", delegati su sve glasniji u tome da se ovo pitanje rješava sistemski, odnosno da se prvo promijeni Ustav BiH, što bi u bh. prilikama moglo trajati godinama.

 • U utorak imenovanje Savjeta ministara i Vlade FBiH

  30.03.2015 20:00 - Mirsada Lingo-Demirović

  SARAJEVO - U utorak će biti imenovani Vijeće ministara BiH i Vlada FBiH.

 • Budžet usvojen bez opozicije

  30.03.2015 19:10 - E. Skokić

  TUZLA - Poslanici SDA, DF-a, BPS-a i NS Radom za boljitak, koji čine vladajuću koaliciju u TK, usvojili su na hitnoj sjednici Skupštine TK prijedlog budžeta za 2015. godinu, koji je predložila Vlada TK.

 • Izmjene Krivičnog zakona na čekanju

  30.03.2015 19:00 - Mirsada Lingo-Demirović, Foto: N. Uglješa

  SARAJEVO - Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH nije usvojio u prvom čitanju Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona BiH.

Newsletter

Registrujte se na besplatni newsletter.

Svako jutro najvažnije vijesti.

Upišite vašu e-mail adresu:

Delivered by FeedBurner

Mali oglasi

Predajte male oglase putem mobilnog telefona 065 1314! Uputstvo.