BiH

Lagumdžija: Odmah krenuti u izradu programa reformi

Lagumdžija: Odmah krenuti u izradu programa reformi
Lagumdžija: Odmah krenuti u izradu programa reformi

SARAJEVO - Ministar inostranih poslova BiH Zlatko Lagumdžija pozvao je na međunarodnoj konferenciji "Obezbjeđenje održivosti socio-ekonomskih i političkih promjena u BiH i jugoistočnoj Evropi" da se odmah krene u izradu programa reformi, ne čekajući potpisivanje i usvajanje izjave o ubrzanju procesa pristupanja EU, da se ne bi dodatno gubilo vrijeme.

Lagumdžija je u Sarajevu ukazao na značaj opredijeljenosti EU da, shodno novom pristupu Evropske komisije prema zemljama zapadnog Balkana koji fokus stavlja na dobro upravljanje ekonomijom, rast i zapošljavanje - pomogne regionu u podizanju konkurentnosti, infrastrukturnom povezivanju, unapređenju energetskog sektora, jačanju malih i srednjih poduzeća, reformi pravosuđa, te vladavini prava.

On je pozdravio zaključke usvojene na decembarskom zasjedanju Savjeta za spoljne poslove EU, čime je Inicijativa za pokretanje i ubrzanje evropskih integracija BiH usvojena kao inicijativa EU, saopšteno je iz Ministarstva inostranih poslova BiH.

Lagumdžija je naglasio da inicijativa BiH nije jednostavno "pala s neba", već su na njenom pokretanju i kreiranju godinu dana radili zajedno međunarodni i domaći akteri.

On je ocijenio da inicijativa predstavlja veliku šansu koju BiH mora da iskoristi, te pozdravio jučerašnje usvajanje u Predsjedništvu BiH zajedničke izjave o opredijeljenosti političkih lidera u BiH za preduzimanje neophodnih reformi u okviru procesa pristupanja BiH EU.

Posebno je naglasio ključnu tačku izjave, u kojoj se navodi da će institucije na svim nivoima vlasti u BiH, u dogovoru sa EU i u skladu sa Kopenhagenskim kriterijumima i pravnim tekovinama EU, sačiniti i provesti, u skladu sa ustavnim nadležnostima, program mjerljivih inicijalnih reformskih mjera.

On je izrazio nadu da će biti dovoljno političke odgovornosti u BiH da se odmah preduzmu svi neophodni koraci radi ispunjavanja onoga što se traži u inicijativi EU.

Lagumdžija je na konferenciji, koju je organizovao Evropski forum za demokratiju i solidarnost uz podršku Vestminster fondacije za demokratiju iz Londona, učestvovao u panel diskusiji predstavnika ljevičarskih političkih partija iz jugoistočne Evrope o temi "Strategija EU prema BiH i jugoistočnoj Evropi".

U panel diskusiji učestvovali su i predstavnici civilnog društva i političkih fondacija, a predsjedavao je član Doma lordova parlamenta Velike Britanije lord Džordž Fouks, iz britanske Laburističke partije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije