BiH

Lagumdžija: Poboljšati ekonomsku saradnju sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima

Lagumdžija: Poboljšati ekonomsku saradnju sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima
Lagumdžija: Poboljšati ekonomsku saradnju sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima

SARAJEVO - Ministar inostranih poslova BiH Zlatko Lagumdžija rekao je da odlične političke odnose BiH i Ujedinjenih Arapskih Emirata /UAE/, treba da prati i bolja ekonomska saradnja.

Lagumdžija je s tim u vezi izrazio zadovoljstvo zbog namjere aviokompanije "FlajDubai" da od decembra uspostavi direktnu avionsku liniju Dubai - Sarajevo kao jedan od rezultata ekonomske diplomatije u proteklom periodu.

Ministar inostranih poslova BiH danas je u Sarajevu razgovarao sa delegacijom UAE koju je predvodio pomoćnik ministra inostranih poslova te zemlje za multilateralne poslove Tarik Ahmed Alhidan.

Alhidan se saglasio sa ocjenom o odličnim političkim odnosima dvije zemlje i istakao opredijeljenost UAE za jačanje saradnje sa BiH, naročito u oblasti ekonomije i turizma,  saopšteno je iz Ministarstva inostranih poslova BiH.

On se saglasio i sa ocjenama o značaju avionske linije Dubai - Sarajevo, prije svega za uspostavljanje kontakata privrednika i investitora iz UAE kojima je BiH privlačna sa domaćim privrednicima, te povećanje broja turista iz UAE u BiH, navodi se u saopštenju.

Delegacija UAE boravi u posjeti BiH s ciljem sagledavanja mogućnosti i upoznavanja sa projektima pokretanja malih biznisa i samozapošljavanja, koji će doprinijeti održivom povratku u Hercegovačko-neretvanski kanton i širem području Srebrenice i Bratunca, kao i projektu stipendiranja većeg broja učenika i studenata u BiH slabijeg imovinskog stanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije