BiH

Lagumdžija: Početi sa provođenjem projekata

Lagumdžija: Početi sa provođenjem projekata
Lagumdžija: Početi sa provođenjem projekata

BEOGRAD - Ministar inostranih poslova BiH Zlatko Lagumdžija rekao je da je neophodno da projekti o kojima se već dugo govori u okviru novog pristupa Evropske unije prema zemljama zapadnog Balkana pređu u fazu implementacije.

"U skladu sa novim pristupom obavezali smo se da ćemo Evropskoj komisiji podnijeti probne programe nacionalnih ekonomskih reformi već u januaru 2015. Dobro bi bilo da uz ove programe konačno krenemo i sa projektima o kojima smo puno govorili poput izgradnje Jadransko-jonskog koridora ili pruge Sarajevo - Beograd preko Tuzle. Stvorili smo sve pretpostavke da se može startovati sa njihovom realizacijom", istakao je on.

Lagumdžija je danas u Beogradu učestvovao na konferenciji ministara inostranih poslova i ekonomije/finansija zemalja zapadnog Balkana i predstavnika Evropske unije i Savjeta za regionalnu saradnju o temi "Ekonomsko upravljanje i povezivanje", saopšteno je iz Ministarstva inostranih poslova BiH.

Prema njegovim riječima, u saradnji sa Evropskom komisijom jasno je urađen plan koji precizno definiše Mapu puta šta i kako dalje raditi.

On je naglasio da je neophodno napraviti balans između velikih infrastrukturnih projekata koji će snažnije povezati zemlje zapadnog Balkana međusobno, ali i sa zemljama EU, te dovesti do otvaranja novih radnih mjesta i povećanja ekonomske konkurentnosti regiona i finansijski manje zahtjevnih projekata čije bi benefite građani mogli brzo osjetiti.

Lagumdžija je rekao da su stvorene pretpostavke da se regionalni projekti ubrzaju i da se krene u njihovu implementaciju, što može zemljama regiona omogućiti privlačenje dodatnih sredstava u iznosu duplo većem nego što je sva pomoć koje danas dobijaju zemlje zapadnog Balkana.

U okviru konferencije održane su posebne sesije o temama: "Bolje ekonomsko upravljanje kroz programe nacionalnih ekonomskih reformi" i "Bolje povezivanje unutar regiona i sa Evropskom unijom", te odvojeni sastanci ministara inostranih poslova zemalja regiona sa evropskim komesarom za proširenje i politiku susjedstva Štefanom Fileom i ministara ekonomije/finansija sa potpredsjednikom Evropske komisije Jirkijem Katainenom.

Konferencija u Beogradu održana je nakon Konferencije o zapadnom Balkanu, koja je u avgustu održana u Berlinu pod pokroviteljstvom njemačkog kancelara Angele Merkel i sastanka ministara inostranih poslova zemalja zapadnog Balkana prošlog mjeseca na marginama zasjedanja Generalne skupštine UN u Njujorku, kojem je domaćin bio Lagumdžija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije