BiH

Lagumdžija: Prioriteti nove vlasti moraju biti reforme u oblasti ekonomskog upravljanja, vladavinu p

Lagumdžija: Prioriteti nove vlasti moraju biti reforme u oblasti ekonomskog upravljanja, vladavinu p
Lagumdžija: Prioriteti nove vlasti moraju biti reforme u oblasti ekonomskog upravljanja, vladavinu p

BRISEL - Zamjenik predsjedavajućeg Savjeta ministara i ministar spoljnih poslova Bosne i Hercegovine Zlatko Lagumdžija učestvovao je danas u Briselu na sastanku Komiteta za spoljne poslove Evropskog parlamenta (AFET) i ministara spoljnih poslova zemalja zapadnog Balkana, na kojem su razmijenjena mišljenja o izveštajima o napretku za zemlje zapadnog Balkana u procesu evropskih integracija.

Lagumdžija je izrazio zadovoljstvo zbog prilike da se u ime BiH obrati članovima Komiteta, koji ima ključnu ulogu u kreiranju i implementaciji Zajedničke spoljne i bezbjednosne politike (CFSP), te je govorio o Izveštaju o napretku za Bosnu i Hercegovinu, njemačko - britanskoj inicijativi i regionalnoj saradnju u kontekstu nastavka napredovanja zemalja regiona na putu evropskih integracija.

Lagumdžija je govoreći o Izvještaju o napretku za Bosnu i Hercegovinu podjsetio da on od bosanskohercegovačkih vlasti traži odgovor u smislu izrade Akcionog plana, kao i posvećivanje pune pažnje 3 prioritetima, a to su vladavina prava, ekonomsko upravljanje i reforma javne uprave.

Takođe, podsjetio je da su opšti izbori u BiH održani 12. oktobra, a evropski izbori u maju ove godine i ocijenio da Evropska unija i BiH, s obzirom na novo vođstvo, sada imaju priliku za novi start i unapređenje odnosa, saopšteno je iz Ministarstva spoljnih poslova BiH.

"Postavke nove vlasti moraju da budu reforme u oblasti ekonomskog upravljanja, vladavine prava i bolje funkcionalnosti države, i ovo mora biti platforma za formiranje nove vlasti, a ne da se prvo formira vlast, pa naknadno priča o reformama", rekao je Lagumdžija tokom rasprave.

Njemačko - britansku inicijativu, koja je nedavno i zvanično prihvaćena od EU, Lagumdžija je okarakterisao kao veliku šansu za Bosnu i Hercegovinu, inicijativu koja je došla u pravo vrijeme, te rekao da je ona u zemlji dobro prihvaćena.

Ocijenio je da je značaj inicijative tim veći jer povezuje reforme sa napretkom koji zemlja postiže na putu evropskih integracija.

U vezi s navedenim, pozdravio je predstojeću posjetu visoke predstavnice EU za spoljne poslove i bezbjednosnu politiku Federike Mogerini i evropskog komesara za susjedsku politiku Johanes Han koji će posjetiti našu zemlju u petak i sa predstavnicima vlasti razgovarati o potrebnim reformama i inteziviranju aktivnosti na evropskom putu BiH .

Na komentare članova Evropskog parlamenta u vezi sa puštanjem na slobodu Vojislava Šešelja, lidera SRS, Lagumdžija je rekao da je Tribunal u Hagu očigledno napravio grešku puštanjem na slobodu Šešelja.

Govorećio odnosima zemalja regiona Lagumdžija je izrazio mišljenje da su isti mnogo razvijeniji u odnosu na raniji period i mnogo više prožeti evropskim duhom saradnje i razumijevanja.

Istakao je da su u proteklom periodu održani brojni sastanci na visokom i najvišem nivou i realizovane mnoge zajedničke aktivnosti, što je rezultiralo i postizanjem dogovora o konkretnim projektima infrastrukturnog povezivanja, što je jedno od najvažnijih pitanja za region i EU.

Svoje obraćanje Lagumdžija je zaključio ocjenom da Bosna i Hercegovina i druge zemlje zapadnog Balkana ulaze u nove, kvalitetnije odnose s Evropskom unijom, pri tome naglasivši značaj daljnje podrške Evropskog parlamenta njihovom evropskom putu, saopštio je Ured za odnose s javnošću MVPBiH.

"U interesu je Evropske unije kao zajednice raznovrsnosti da podrži BiH kao zajedničko društvo sa svim svojim različitostima. Više Evropske unije znači više mira, stabilnosti i ekonomskog napretka. Od izuzetnog je značaja da proces proširenja kao najuspešnija politika Evropske unije ostane prioritet", kazao je Lagumdžija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije