BiH

Lagumdžija: Pristali smo da igramo igru u okviru ustavnog okvira

Lagumdžija: Pristali smo da igramo igru u okviru ustavnog okvira
Lagumdžija: Pristali smo da igramo igru u okviru ustavnog okvira

SARAJEVO - Ministar inostranih poslova BiH Zlatko Lagumdžija smatra da su EU, NATO i regionalna saradnja alati za postizanje stvarnog cilja BiH, a to je za Lagumdžiju transformacija BiH u samodrživu i prosperitetnu državu.

 ''EU, NATO i regionalna saradnja nije ništa drugo nego alat, najbolji koji sada imamo zbog naše unutrašnje suprotstavljenosti, jer oko te tri stvari imamo saradnju. Imamo neku vrstu ne saradnje, nego saglasnosti unutar zemlje, o NATO manje-više, a mnogo više o EU i regionalnoj saradnji", izjavio je Lagumdžija za ''Slobodnu Evropu''.

On je naveo da je njegov lični politički cilj stvaranje drugačije BiH, ''u kojoj će različitosti biti nešto što će biti prednost'', i u kojoj će, kako očekuje, doći do jačanja institucija BiH.

Govoreći u svojstvu predsjednika SDP-a, on je istakao da ni on, ni ova stranka nisu pristali ''na igru nacionalnog'', kako im se to često spočitava u javnosti.

"Mi smo pristali da igramo igru u okviru ustavnog okvira koji ova zemlja ima'', rekao je Lagumdžija.

Komentarišući izbore u Srbiji, Lagumdžija je izrazio uvjerenje da će na predstojećem drugom krugu predsjedničkih izbora pobijediti Boris Tadić, dodajući da bi eventualna pobjeda Tomislava Nikolića značila ''korak unazad - i za Srbiju i za cijeli region''.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije