BiH

Lagumdžija razgovarao sa Šalerom i Hilom

Lagumdžija razgovarao sa Šalerom i Hilom
Lagumdžija razgovarao sa Šalerom i Hilom

SARAJEVO - Ministar inostranih poslova BiH Zlatko Lagumdžija zahvalio je ambasadoru Švajcarske u BiH Andreu Šaleru na uspješnoj saradnji koja je ostvarena u proteklom periodu i ličnom doprinosu unapređenju bilateralnih odnosa dvije zemlje.

Lagumdžija je posebno zahvalio za pomoć koju je Švajcarska uputila BiH tokom i nakon katastrofalnih majskih poplava, pri čemu je istakao odluku Švajcarske da na Međunarodnoj donatorskoj konferenciji za BiH i Srbiju u Briselu izdvoji po 5.900.000 švajcarskih franaka, namijenjenih obnovi i rekonstrukciji pogođenih područja.

On je, takođe, naglasio potrebu što hitnijeg implementiranja donatorskih sredstava za obnovu i rekonstrukciju zemlje, saopšteno je iz Ministarstva inostranih poslova BiH.

Tokom razgovora, Lagumdžija i Šaler su posebno naglasili potrebu intenziviranja ekonomske saradnje dvije zemlje u narednom periodu, zajedničke promocije uspješnih švajcarskih investicija u BiH i organizovanja Biznis foruma BiH – Švajcarska.

Lagumdžija se sastao i sa otpravnikom poslova Ambasade SAD u BiH Nikolasom Hilom sa kojim je razgovarao o ekonomskoj saradnji BiH i SAD, mogućnostima za investiranje u BiH, te procesu obnove i oporavka BiH od posljedica katastrofalnih poplava.

Govoreći o potrebi efikasne, odgovorne i transparentne implementacije donatorskih sredstava, Lagumdžija je izrazio zadovoljstvo što je Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH juče dao saglasnost za ratifikaciju Sporazuma o finansiranju Projekta hitnog oporavka od poplava između BiH i Međunarodne asocijacije za razvoj, čiji je cilj finansiranje prioritetnih potreba u poplavljenim područjima.

Lagumdžija je izrazio zadovoljstvo jer je Savjet ministara BiH podržao prijedlog Ministarstva inostranih poslova BiH da se u mehanizam nadzora uključe i nevladine organizacije, po principu otvorenog partnerstva sa vladama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije