BiH

Lajčak: Izbor Komšića u sladu sa slovom, ne i duhom Dejtona

Lajčak: Izbor Komšića u sladu sa slovom, ne i duhom Dejtona
Foto: europeanwesternbalkans.com | Lajčak:Izbor Komšića u sladu sa slovom, ne i duhom Dejtona

BRISEL - Izbor Željka Komšića za člana Predsjedništva BiH u skladu je sa slovom, ali ne i duhom Dejtonskog ustava, jer je izabran glasovima nehrvatskog stanovništva i Hrvati u BiH ne osjećaju da imaju svog predsjednika ili člana predsjedništva, istakao je šef slovačke diplomatije Miroslav Lajčak.

Na pitanje novinara u Briselu da prokomentariše pismo trojice bivših visokih predstavnika međunarodne zajednice u BiH, koji su optužili Hrvatsku za miješanje u unutrašnje stvari u BiH, Lajčak je rekao da takav način samo pogoršava postojeću situaciju, prenijela je Hina.

"Mislim da je na štetu Hrvata koji žive u BiH da se njihovo pitanje politizuje i koristi za bilo kakve prepreke. Mislim da svi treba da radimo da se oni osjećaju ravnopravno, da osjećaju da imaju svoju političku predstavljenost i da nemaju tih problema koje očigledno imaju", smatra slovački šef diplomatije, koji je svojevremeno bio visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH.

On je dodao da je upoznat s pismom trojice bivših visokih predstavnika te da njemu nije ni predloženo da ga potpiše, što je, kako je rekao, logično, budući da vrši ministarsku dužnost.

Trojica bivših visokih predstavnika međunarodne zajednice u BiH Karl Bilt, Pedi Ešdaun i Kristijan Švarc-Šiling prošle nedelje uputili su pismo visokoj predstavnici EU Federiki Mogerini i ministrima spoljnih poslova zemalja članica EU.

U tom pismu su naveli da je izbor Komšića legitiman jer ni ustav ni izborni zakon BiH ne kažu da članove Predsjedništva moraju izabrati vlastite etničke grupe.

Na to pismo dosta oštro su odgovorili hrvatski premijer Andrej Plenković i ministarstvo spoljnih poslova, odbacivši optužbe o miješanju u unutrašnje stvari BiH, ističući da su upravo neki bivši visoki predstavnici djelimično krivi što hrvatski narod nije ravnopravan s bošnjačkim i srpskim.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije