BiH

Lavina reakcija na izjavu reisa Kavazovića: Povjerenje između Srba i Bošnjaka treba sačuvati

Lavina reakcija na izjavu reisa Kavazovića: Povjerenje između Srba i Bošnjaka treba sačuvati
Lavina reakcija na izjavu reisa Kavazovića: Povjerenje između Srba i Bošnjaka treba sačuvati

BANJALUKA, SARAJEVO - Izjava poglavara Islamske zajednice u BiH Huseina Kavazovića u kojoj je Srbe nazvao vlasima izazvala je burne reakcije prevashodno od strane srpskih, ali i političara iz drugih naroda, koji su poručili da je potrebno sačuvati suživot i povjerenje između Srba i Bošnjaka.

Milorad Dodik, predsjednik RS, i Mladen Ivanić, srpski član Predsjedništva BiH, su izjavili da ovakva izjava odudara od pomirljivih izjava o potrebi suživota između Srba i Bošnjaka. Dodik je rekao da ga je ta izjava iznenadila, te je dodao da je ona skandalozna.

"Nakon niza konkretnih dokaza da je život Srba i Bošnjaka krenuo uzlaznom putanjom, da se povjerenje među ljude ponovo vraća, imamo uvredljivu izjavu najvišeg muslimanskog duhovnog autoriteta. Reis Kavazović je ovom izjavom štetu nanio Islamskoj zajednici i sebi lično. Zvao on nas Srbima ili nekako drugačije, mi ćemo ove godine podržati jednog kandidata u Srebrenici, ali ne da bi služio interesima jednog naroda, već cijele Srebrenice, koja je već previše stradala i patila", rekao je Dodik.

Ivanić je istakao da izjava pokazuje Srbima "koliko treba da čuvaju RS i svoj dio u institucijama BiH".

"Ova izjava će imati možda i teže posljedice od onoga što je učinio biskup Komarica. Reis Kavazović je to rekao uvjeren da šira javnost neće čuti šta stvarno misli. A to što stvarno misli je katastrofa za BiH i zato se takve izjave u potpunosti moraju osuditi", rekao je Ivanić i izrazio nadu da će je osuditi i javnost u Sarajevu, a ne samo srpski predstavnici.

Mladen Bosić je rekao da je Kavazović pokazao neznanje o tome ko živi u BiH i u Srebrenici.

"Tamo nema vlaha, ako je mislio na Srbe. Očigledno je želio da na neki način pošalje uvredljivu poruku za Srbe i o ovome bi trebalo da raspravlja i Međureligijsko vijeće", naveo je Bosić.

Hakija Meholjić, predsjednik srebreničkog odbora SDP BiH, najoštrije je osudio izjavu, istakavši da je neprimjereno i neprihvatljivo da se vjerski lideri upliću u politiku.

"Ta izjava je neprihvatljiva, ispoljava mržnju i omalovažavanje, unosi razdor i nepovjerenje među ljude koji ovdje žive. Takve izjave ne doprinose pomirenju i suživotu, kao ni povratku", poručio je Meholjić.

On ističe da je Kavazovićeva izjava "sramna i da dovodi do zaoštravanja međunacionalnih odnosa i neke vrste nespokojstva i straha povratničke populacije od sličnih odgovora i reakcije srpske strane".

"Lako je Kavazoviću i političarima u Sarajevu iznositi razne ocjene, ali treba da dođu ovdje, da borave i osjete kako narod živi da bi mogli nešto pričati i davati savjete. Oni treba od nas da uče i da vide kako se obični ljudi iz oba naroda koji ovdje žive međusobno uvažavaju i pomažu", naglasio je on.

Njegov stranački kolega Damir Mašić, član Predsjedništva SDP-a, rekao je da je izjava Kavazovića u najmanju ruku neprihvatljiva i neprimjerena.

"Njom nije pomogao Ćamilu Durakoviću, a uvrijedio je mnoge", poručio je.

Lazar Prodanović, poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, rekao je Srni da izjava reisa Kavazovića predstavlja lošu poruku o izgradnji povjerenja i suživota u BiH.

"To je nedopustiva izjava ako je tačna. Ne mogu da vjerujem da na tako pogrdan način naziva pripadnike konstitutivnog naroda", rekao je Prodanović, te je dodao da su ovakve izjave protiv interesa Bošnjaka u BiH.

"Ne treba nikad da se govori da načelnik Srebrenice ne treba da bude Srbin, Hrvat ili Bošnjak, a kamoli vlah. On treba da bude čovjek koji će najviše dati Srebrenici", rekao je Prodanović.

Nedeljko Mitrović, predsjednik Republičke organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila RS, poručio je da izjava treba da upozori političare iz srpskog naroda u BiH da shvate da je vrijeme da prevaziđu svoje ambicije i da vode računa o jedinstvu srpskog naroda. Mitrović je upozorio da se u suprotnom može desiti ono što se desilo devedesetih godina prošlog vijeka, kada su vjerske vođe davale različite izjave, koje su kasnije pretvorene u političke i nacionalističke.

"Ni tada nismo vjerovali da će biti rata, ali se na kraju desilo najstrašnije što se moglo desiti, sa strašnim posljedicama", rekao je Mitrović Srni.

Izjavu su osudili i politički predstavnici Srba u Srebrenici, rekavši da ta izjava "poziva na aparthejd", a Slobodan Pavlović, predsjednik Skupštine Srebrenice, izjavio je da se takvim izjavama IZ upliće u politiku.

Podsjećamo, na nedavno održanom skupu u Švajcarskoj, Kavazović je rekao da "ne treba dozvoliti da vlah bude na čelu Srebrenice".

"Birajte, Bošnjaci, da li da svakih 20-30 godina krv lijemo ili da izađemo na izbore. Naša kuća je naša obaveza, a sačuvati Srebrenicu pogotovo. Valja se protiv njih i mezarovima (grobljima) braniti. Ostanite budni za svoju domovinu", rekao je Kavazović u još jednom govoru, takođe u Švajcarskoj.

Incko: Uzdržati se od poteza koji razjedinjuju

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko pozvao je sve vjerske i političke lidere u BiH da se suzdrže od zapaljive retorike i poteza koji razjedinjuju.

Komentarišući poziv poglavara Islamske zajednice u BiH Huseina Kavazovića na skupu Bošnjaka u Švajcarskoj da se registruju i na narednim lokalnim izborima u BiH glasaju u Srebrenici, te da ne dopuste da, kako je rekao, "vlah vlada u Srebrenici", Incko je rekao Srni da takva retorika ne predstavlja put ka pomirenju.

"Mnogo puta sam rekao da je neprihvatljiva upotreba nacionalnih, vjerskih ili bilo kojih drugih simbola koji podižu tenzije ili su provokativni za bilo koga. To se odnosi i na upotrebu pogrdnih termina za bilo koji narod u BiH", izjavio je Incko.

On smatra da ovakvo ponašanje, pogotovo u izbornoj godini, samo može da pogorša političku atmosferu i da uspori napredak BiH, kao i da ne odražava pravi duh BiH, njenu multietničnost i multikulturalnost.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije