BiH

Lideri ostaju isti, SNSD ukida izvršne odbore

Lideri ostaju isti, SNSD ukida izvršne odbore
Lideri ostaju isti, SNSD ukida izvršne odbore

BANJALUKA - SNSD, HDZ BiH i SBB BiH sutra će održati stranačke kongrese na kojima će biti izabrani novi-stari predsjednici ovih partija, a za razliku od HDZ-a BiH i SBB-a BiH, SNSD-ovi delegati značajnije će i reorganizovati ovu stranku.

Milorad Dodik, Dragan Čović i Fahrudin Radončić, aktuelni predsjednici ove tri stranke, biće jedini kandidati za predsjednike stranaka, a manje promjene mogu se očekivati u izboru članova glavnih odbora.

Što se tiče SNSD-a, koji će na saboru usvojiti i novi statut SNSD-a i izabrati novi Glavni odbor, u ovoj stranci biće ukinuti izvršni odbori na svim nivoima, stranka će dobiti deset izvršnih sekretara, za svaku izbornu jedinicu po jednog, a u budućnosti će najvažnije odluke donositi novoformirano tijelo, odnosno Predsjedništvo SNSD-a, koje će brojati 35 članova.

Pored toga, uvodi se i Izvršni komitet SNSD-a, koji će, kako se navodi u predloženom statutu, "u cilju operativnijeg rada", sazivati predsjednik SNSD-a, a imaće mogućnost i donošenja odluka iz nadležnosti Predsjedništva SNSD-a, s tim da će te odluke morati biti verifikovane na narednoj sjednici Predsjedništva stranke. Izvršni odbor činiće predsjednik, potpredsjednici, predsjednik Političkog savjeta, generalni sekretar, predsjednica Aktiva žena i predsjednik Mladih SNSD-a.

Kada je u pitanju Predsjedništvo SNSD-a, to će biti političko-izvršni i operativni organ kojim rukovodi predsjednik stranke, a kontrolisaće rad svih izabranih predstavnika ove stranke, donosiće odluke o učešću SNSD-a na izborima i koalicijama na svim nivoima, utvrđivaće izborne liste za kantonalne, entitetske i Parlamentarnu skupštinu BiH, a imaće i nadležnost za utvrđivanje prijedloga kandidata za domove i vijeće naroda te pojedinačne kandidate. Ovo tijelo imenovaće i izvršne sekretare stranke. Članove Predsjedništva SNSD-a imenovaće Glavni odbor stranke, koji će takođe odmah nakon sabora imenovati i pet potpredsjednika, a na prijedlog predsjednika i generalnog sekretara stranke.

"Smatram pozitivnim inovacije u Statutu. Vrlo je važno da to bude primijenjeno nakon izbora, a cilj je jača infrastruktura od mjesnih do Glavnog odbora. Na saboru će se i jasno definisati ciljevi djelovanja na nivou lokalnih zajednica u smislu ekonomskog i socijalnog položaja građana i preuzimanja pune odgovornosti tamo gdje smo vlast", rekao je Lazar Prodanović, poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH i član Glavnog odbora SNSD-a.

Među članovima SNSD-a na terenu najviše pažnje izaziva funkcija izvršnog sekretara za izbornu jedinicu, koji će kao novi stranački funkcioneri biti u obavezi da analiziraju stanje na terenu i dvosmjerno komuniciraju, i to od rukovodstva SNSD-a prema opštinskim organizacijama, ali i obrnuto, od lokalnog nivoa do Sekretarijata prema vrhu SNSD-a. Inače, kako mnogi ocjenjuju, upravo je komunikacija lokalnog nivoa s vrhom stranke predstavljala veliki problem, jer je sve zavisilo od ličnih odnosa pojedinaca s nekim od rukovodilaca.

Na današnjem saboru SNSD-a u Istočnom Sarajevu biće 800 delegata, i to 750 iz RS i 50 iz FBiH, dok će na saboru SBB-a BiH, koji se održava u BKC Tuzla, prisustvovati 350 delegata, koji će birati 88 članova Glavnog odbora. HDZ-ov sabor biće održan u Domu "Herceg Stjepan Kosača" u Mostaru, a prisustvovaće mu 550 delegata, koji će djelimično izmijeniti i Statut stranke na način da članovi Predsjedništva HDZ-a BiH ubuduće neće moći obavljati dužnosti predsjednika na nižim nivoima stranačke hijerarhije, ali će po automatizmu ulaziti u rad niže strukture stranke.

Sabori SBB-a BiH i HDZ-a BiH praktično neće donijeti ništa posebno novoga s obzirom na to da neće biti promjena u organizaciji, a sadašnji lideri biće jedini kandidati.

Marinko Čavara, predsjednik FBiH i potpredsjednik HDZ-a BiH, komentarišući da je Čović jedini kandidat za predsjednika stranke, rekao je da "to nije manjak demokratije", već možda odraz stabilnosti jedne stranke.

"Odnosi unutar stranke su jasni, jasno je da je netko neosporno predsjednik i to znači da je dobro vodio", rekao je Čavara.

IZ SBB-a u petak do zaključenja ovog broja "Nezavisnih" nismo uspjeli da dobijemo komentar.

SNSD usvaja deklaraciju

SNSD će na saboru usvojiti i deklaraciju o samostalnosti RS, kojom se, kako je pojasnio Nebojša Radmanović, predsjednik Izvršnog odbora SNSD-a, ne predviđa nikakvo odvajanje.

"Deklaracija će govoriti o slobodi i samostalnosti, što je vrlo širok pojam. Niko nije rekao da je riječ o samostalnosti RS kao države. Ja nisam. RS ima samostalnost u okviru Dejtonskog mirovnog sporazuma. Mi to hoćemo i u okviru BiH. Mi ne damo da se Dejtonski sporazum urušava i tražimo u okviru toga samostalnost i slobodu. Samostalnost i sloboda su potreba svakog čovjeka", rekao je Radmanović, dodajući da se sloboda i samostalnost nikome ne mogu uskraćivati, a da se to radi u BiH.

Radmanović je rekao da SNSD hoće da ukaže na to i da je prirodno da se u takvoj situaciji pomene "ono što je ovdje čudo, a u čitavoj Evropi, kojoj težimo, nije, referendum na primjer"

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije