BiH

Lideri sindikata mimo Ustava uvećavali plate

Lideri sindikata mimo Ustava uvećavali plate
Lideri sindikata mimo Ustava uvećavali plate

BANJALUKA - Ustavni sud Republike Srpske utvrdio je na današnjoj sjednici da odredbe pojedinih granskih i posebnih kolektivnih ugovora, kojima je utvrđeno pravo na uvećanje plate predsjednicima ili povjerenicima sindikata zbog vršenja sindikalnih dužnosti, nisu u saglasnosti sa Ustavom RS i Zakonom o radu.

Određujući pravo na naknadu plate predsjedniku ili povjereniku sindikata na način kao u osporenim članovima ovih ugovora, učesnici u njihovom zaključivanju su, po ocjeni Ustavnog suda, izašli iz zakonskih okvira, jer su uveli novu naknadu plate koja nije predviđena zakonom.

Sud je takođe utvrdio da Pravilnik o platama opštinskih službenika i drugih zaposlenih lica u Administrativnoj službi opštine Kneževo/Skender Vakuf, u vrijeme važenja, nije bio u saglasnosti sa Ustavom RS i Zakonom o lokalnoj samoupravi, kao ni Pojedinačni kolektivni ugovor za zaposlene u opštini sa Ustavom i Zakonom o radu. Neustavnost i nezakonitost Pravilnika o platama, prema ocjeni Ustavnog suda, rezultat je činjenice da načelnik opštine, kao njegov donosilac, Zakonom o lokalnoj samoupravi nije bio ovlašten za njegovo donošenje, dok se u slučaju kolektivnog ugovora neusaglašenost sa ustavnim i zakonskim normama ogleda u tome što u njegovom zaključivanju nije učestvovao sindikat čija je reprezentativnost bila utvrđena u vrijeme zaključenja ugovora.

Ustavni sud utvrdio je da nije u saglasnosti sa Ustavom odredba člana 10. Pravilnika o javnom pozivu za vršenje javnog gradskog i prigradskog prevoza na području grada Banjaluka, kojom je određeno da ovaj pravilnik stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku grada Banjaluka". U obrazloženju ove odluke navodi se da je Ustavom RS propisano da zakoni, drugi propisi i opšti pravni akti stupaju na snagu najranije osmog dana od dana objavljivanja.

 

 

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije