BiH

Lidija Topić ponovo šef Misije u Briselu?

Lidija Topić ponovo šef Misije u Briselu?
Lidija Topić ponovo šef Misije u Briselu?

SARAJEVO - Lidija Topić, bivši ambasador pri bh. Misiji u EU, koju je Željko Komšić kao hrvatski član Predsjedništva BiH svojevremeno smijenio s ove pozicije, prema svemu sudeći, ponovo će da preuzme rukovođenje ovom iznimno važnom diplomatskom misijom za evropski put BiH.

Kako saznajemo, Topićeva bi trebalo da bude imenovana u Misiju u Briselu nakon što je mandat istekao ambasadoru iz reda Srba Igoru Davidoviću, koji je na posljednjoj sjednici Predsjedništva BiH razriješen sa još osam svojih kolega. Među njima su, interesantno, i ambasadori koje je imenovao Komšić u vrijeme dok je dužnost hrvatskog člana Predsjedništva BiH obnašao kao istaknuti kadar SDP-a.

Sada bi na jednoj od narednih sjednica kolektivnog šefa države, a možda već na sljedećoj, Dragan Čović, aktuelni hrvatski član Predsjedništva BiH, trebalo da imenuje osam novih ambasadora iz hrvatske kvote koji Hrvatima pripadaju što po sistemu rotacije, što po ranije usaglašenim fiksnim pozicijama.

Među njima je, izvjesno je, i Tomislav Leko, dosadašnji šef Misije pri OSCE-u u Beču, koji bi sada trebalo da preuzme bh. ambasadu u glavom gradu Austrije.

Osim ovih imenovanja, nova destinacija, po svemu sudeći, očekuje i Biseru Turković, dugogodišnju karijernu ambasadoricu, blisku SDA, koja je u proteklom mandatu vodila Ambasadu u Briselu.

"Ambasadorica Bisera Turković je razriješena dužnosti da bi se polako počela pakovati za Vašington, očekujući skoro razrješenje Jadranke Negodić, koju je u Vašington također poslao Komšić. Nekada je ambasadorica Negodić bila i HDZ-ov ambasador u Londonu, ali vremena se mijenjaju", zaključuje izvor "Nezavisnih" iz Predsjedništva BiH.

Kako saznajemo, Mladen Ivanić (Savez za promjene), novi član Predsjedništva BiH iz reda Srba,  za 10 do 15 dana namjerava imenovati nove ambasadore iz reda Srba na mjesta Bošnjaka kojima ističe mandat (sistem rotacije), no i dalje nije poznato da li će na istoj sjednici biti govora i o mogućoj smjeni ambasadora kojima mandat nije istekao. Već mjesecima, naime, u javnosti se spekuliše da bi s ambasadorskih pozicija mogli biti povučeni i Nina Sajić iz Rumunije, Duško Kovačević iz Poljske i Đorđe Latinović iz Crne Gore. Bez diplomatskog statusa mogao bi ostati i Ranko Škrbić, ambasador u Beogradu, te Koviljka Špirić, ambasadorka u Kanadi.

No, zasad nema nikakvih zvaničnih najava ili naznaka o tome.

Inače, pretpostavka je da bi aktuelni saziv Predsjedništva BiH, koje, između ostalog, rukovodi i vanjskom politikom, mogao pokrenuti određene procedure s ciljem sređivanja stanja u diplomatsko-konzularnoj mreži BiH u svijetu.

I sama Ana Trišić-Babić, još aktuelni zamjenik ministra vanjskih poslova BiH, nedavno je za "Nezavisne" ustvrdila da u nekim DKP-ima postoje problemi. Neki su prenatrpani, u pojedinim nedostaju kadrovi, dok su u nekima konzularne usluge takve da građani sve češće pišu u sjedište i žale se.

BiH trenutno ima 51 ambasadu i generalni konzulat, te šest stalnih misija pri međunarodnim organizacijama.

Razriješeni ambasadori kojima ističe ili je istekao mandat

 

- BEČ (Austrija)                          Tanja Milašinović (SNSD)

- BRISEL (Belgija)                       Bisera Turković (SDA)

- AMAN (Jordan)                         Darko Zelenika (SDP)

- EU Misija Brisel                        Igor Davidović (SNSD)

- UN Misija Ženeva                      Miloš Prica (SNSD)

- MADRID (Španija)                    Jasna Krivošija (SDP)

- STOKHOLM (Švedska)             Jadranka Kalameta (SDP)

- ČIKAGO konzulat                    Brane Pećanac (SNSD)

- ŠTUTGART konzulat               Dragan Dragić (SNSD-SDS)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije