BiH

Lijanović osuđen na 12 godina zatvora

Lijanović osuđen na 12 godina zatvora
Foto: N.N. | Lijanović osuđen na 12 godina zatvora

SARAJEVO - Sud BiH osudio je Jerka Ivankovića Lijanovića na ukupno 12 godina zatvora, zbog organizovanog kriminala, utaje poreza i pranja novca.

Riječ je o predmetu "Meso", u kojem je Lijanović uhapšen 2014. godine u velikoj akciji SIPA i Tužilaštva BiH, prenose federalni mediji.

Presuda je izrečena pred Odjelom II za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju u predmetu Jerko Ivanković Lijanović i drugi, koji je obuhvatio deset osoba i pet pravnih osoba koji su ukupno osuđeni na 52 godine i osam mjeseci.

Osim zatvorskih kazni, prema odluci Suda, osuđeni će morati vratiti novac koji su nezakonito stekli.

Jerko Ivanković se nije pojavio na izricanju presude, prenosi Fena.

U pritvoru je proveo mjesec, nakon čega je pušten da se brani sa slobode.

Podsjećamo, Sud BiH potvrdio je 18. januara 2016. godine optužnicu protiv Lijanovića, Milorada Bahilja, Joze Sliškovića, Željka Mikulića, Draženka Kvesića, Mirjane Šakote, Mirka Galića i Miroslava Čolaka, te firmi "Lijanovići", "Mi-mo", "Farmer", "Farmko" i "Optimum".

Njima se na teret stavlja da su od 2007. do 2012. djelovali kao povezana grupa, osnivali nove firme na koje su prenosili sirovine, proizvode i opremu, te nastavljali poslovanje, a stečene višemilionske poreske dugove ostavljali na ranijim preduzećima, čime su stekli nezakonitu imovinsku korist od oko 13,5 miliona KM.

POVEZANA VIJEST:

Lijanović o presudi: Pritisak kako bih odustao od političkog angažmana

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije