BiH

Ljubić: Bez izmjena Izbornog zakona slijedi ustavna i bezbjednosna kriza

Ljubić: Bez izmjena Izbornog zakona slijedi ustavna i bezbjednosna kriza
Foto: Ilustracija | Ljubić: Bez izmjena Izbornog zakona slijedi ustavna i bezbjednosna kriza

SARAJEVO - Predsjednik Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora (HNS) Božo Ljubić najavio je da će se Predsjedništvo HNS-a danas izjasniti o prijedlogu izmjena Izbornog zakona BiH u vezi s kojim su se prošle sedmice dogovorile SDA, SDP BiH, SBB i DF.

Na pitanje - šta ako se u narednih 20 dana ne postigne dogovor i Izborni zakon izmijeni do raspisivanja izbora u maju, Ljubić je rekao da BiH sigurno ulazi u institucionalnu krizu, jer neće biti moguće uspostaviti vlast na nivoima FBiH i BiH.

"Neće se moći formirati Parlamentarna skupština. Dakle, BiH ulazi u duboku institucionalnu, ustavnu, a bojim se i bezbjednosnu krizu", rekao je Ljubić za "Euroblic".

Napominjući da pomenuti prijedlog u suštini traži izmjene ustava Federacije BiH (FBiH) i BiH, te da odluka Ustavnog suda BiH, po njegovoj apelaciji (o načinu izbora delegata u Dom naroda Parlamenta FBiH) traži da se uskladi Izborni zakon sa Ustavom BiH, Ljubić je rekao da uopšte nema smisla izjašnjavati se o detaljima tog prijedloga. 

"Sigurno je da će se odbiti razgovor o takvom prijedlogu. Treba ići ka prijedlozima koji će označiti implementaciju odluke Ustavnog suda BiH. Očekujemo da međunarodna zajednica u tom smislu pokuša biti medijator. Još ima vremena, ako ima volje, a ako je nema, onda vrijeme nije nikakav faktor", napomenuo je Ljubić. 

On je ocijenio da je ovo sada pitanje za EU i garante Dejtonskog sporazuma i njegove potpisnice, konkretno za Srbiju i Hrvatsku, koje su uz BiH najviše zainteresovane da se obezbijedi stabilnost u regionu. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije