BiH

Ljubić: Rizik od blokiranja formiranja vlasti na oba nivoa

Ljubić: Rizik od blokiranja formiranja vlasti na oba nivoa
Foto: N.N. | Ljubić: Rizik od blokiranja formiranja vlasti na oba nivoa

MOSTAR - Glavni odbor Hrvatskog narodnog sabora održao je sjednicu u Mostaru nakon koje se obratio predsjednik GO HNS-a Božo Ljubić.

"Glavno vijeće je razmotrilo nacrt rezolucije i pripremili smo nacrte amandmana koji će biti upućeni delegaciji BiH u parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope s ciljem konsenzusa u okviru delegacije BiH. A ako ne, onda da se preko predstavnice HNS-a u delegacije BiH u uputi Vijeću Evrope", rekao je Ljubić.

On je istakao dvije bitne tačke.

"U nacrtu rezolucije se pozivaju politički akteri u BiH da usvoje neophodne promjene Ustava da bi se izbori mogli provesti temeljem presude Evropskog suda u Strazburu. Nacrt rezolucije traži da se provede odluka Ustavnog suda iz prosinca 2016. godine o sastavu Doma naroda Parlamenta FBiH, temeljem apelacije, a to je tzv. Slučaj Ljubić, prije sljedećih izbora 2018. godine. Ako se to ne desi postoji rizik da će biti blokirano formiranje vlasti na nivou Federacije BiH i državnom nivou", izjavio je Ljubić.

Ljubić je kazao da HNS podržava promjene Ustava, ukoliko su moguće.

"Smatramo da kroz promjene Izbornog zakona treba riješiti izbor članova Predsjedništva BiH da bi se zadovolio osnovni demokratski pristup u BiH. Prema odluci Ustavnog suda to znači implicitno, ako ne i eksplicitno da Ustavni sud glede Doma naroda u istu ravan stavlja i izbor članova Predsjedništva BiH. Forma se može naći da se neizravno kroz izmjene Izbornog zakona, ako ne bude moguća promjena Ustava, omogući kandidiranje predstavnika koji ne predstavljaju konstituitivne narode", rekao je Ljubić.

(N1)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije