BiH

Ljubiša Četić: Strijeljali smo civile koji su klečali

Ljubiša Četić: Strijeljali smo civile koji su klečali
Ljubiša Četić: Strijeljali smo civile koji su klečali

SARAJEVO - Ljubiša Četić, koji je ranije osuđen zbog zločina na Korićanskim stijenama, u petak je kao svjedok Tužilaštva BiH opisivao na koji način su strijeljani bošnjački civili na Korićanskim stijenama.

Četić je svjedočio na suđenju četvorici optuženih za zločin na Korićanskim stijenama, gdje je u augustu 1992. godine ubijeno više od 150 Bošnjaka.

"U dvije vrste su bili poredani muškarci. Svi su bili civili. Niko nije imao uniformu. Klečali su na koljenima iznad provalije. Prema mojoj procjeni bilo ih je oko 70. Čuli smo prvo pucnje sa mjesta na kojem je bila druga grupa Bošnjaka. Onda smo i mi počeli pucati. Ja sam pucao iz malokalibarske puške. Ispalio sam pet metaka", kazao je Četić, čije je svjedočenje u petak preslušano u Sudu BiH.

Četić je kazao da su neki od zarobljenika počeli da bježe, protrčavši pored njega. Onda je on uzeo automatsku pušku, jer nije imao više municije za malokalibarsku pušku, i nastavio da puca.

Četić sklopio sporazum o priznanju krivice i osuđen je na 13 godina zatvora

On je dodao da su, osim njega, pucali i drugi pripadnici Interventnog voda.

Nakon što su završili sa pucanjem, Damir Ivanković, ranije osuđeni za zločin na Korićanskim stijenama, sišao je u provaliju da vidi ima li preživjelih. Prilikom silaska u provaliju pomogao mu je Saša Zečević. Nakon što je Ivanković sišao, čulo se još nekoliko pucnjeva.

Za zločin na Korićanskim stijenama u Sudu BiH se sudi Zoranu Babiću, Miloradu Škrbiću, Željku Stojniću i Dušanu Jankoviću. Oni su u prvostepenom postupku osuđeni na dugotrajne zatvorske kazne, ali je ova presuda ukinuta te je naloženo novo suđenje.  

U martu prošle godine Četić je sklopio sporazum o priznanju krivice sa Tužilaštvom BiH i osuđen je na 13 godina zatvora.

U Sudu BiH u petak je preslušano i svjedočenje zaštićenog svjedoka KS 1, ali je javnost bila isključena tokom tog saslušanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije