BiH

Lovrinović: Počinjemo razgovore s izbornim pobjednicima

Lovrinović: Počinjemo razgovore s izbornim pobjednicima
Lovrinović: Počinjemo razgovore s izbornim pobjednicima

MOSTAR - HDZ BiH namjerava otpočeti razgovore s pobjednicima izbora i legitimnim političkim predstavnicima koji su dobili podršku naroda, kako bi pokušali implementirati rezultate izbora najprije na nivou države.

Ovo je danas "Nezavisnim" potvrdio Nikola Lovrinović, zamjenik predsjednika ove stranke, ističući da je stav HDZ BiH po ovom pitanju odranije poznat.

"Dakle, najprije državni nivo, a onda ćemo pokušati postići dogovor i za ostale razine po vertikali, sve do županija", rekao je Lovrinović.

On je, međutim, najavio razgovore i sa ostalim relevantnim političkim faktorima

"Dakle, naši predstavnici će istovremeno voditi razgovore i sa ostalim strankama koje imaju izborni rezultat i kapacitet. Ali to će biti razgovori, ne pregovori", zaključio je Lovrinović.

Ovakav rasplet situacije mogao bi da znači da se HDZ BiH i definitivno odlučio za partnere te da bi u narednih nekoliko dana mogli početi razgovori predstavika SDA, SNSD-a i HDZ BiH o formiranju Vijeća ministara. Podsjećamo, Predsjedništvo HDZ BiH zasjedalo je samo dan nakon što je Igor Radojičić, potpredsjednik SNSD-a, pozvao pobjedničke stranke iz Federacije da otpočnu razgovore o formiranju vlasti na državnom nivou.

Dragan Čović, lider HDZ BiH, juče je u izjavi za agencije rekao da će ova stranka razgovarati sa svim pobjednicima na proteklim izborima.

"Čekamo konačni ili barem službeni dio rezultata koji bi trebalo da budu u slijedećih sedam-osam dana, da imamo konačne brojke. Analizirali smo sve kantonalne prostore i prostor RS, izbor člana Predsjedništva BiH i, naravno, ovu entitetsku i razinu FBiH kao i državnu razinu. U sljedećih pet do šest dana razgovarat ćemo sa svim pobjednicima na ovim izborima, kako bi se napravila strategija implementacije izbornih rezultata", izjavio je Čović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije