BiH

Lukač: Policija Srpske efikasna u radu

Lukač: Policija Srpske efikasna u radu
Lukač: Policija Srpske efikasna u radu

BANJALUKA - Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač istakao je da je Policija Srpske jedna od najefikasnijih policijskih struktura u regionu što potvrđuju i njeni rezultati rada.

"Naši prioriteti ostaju isti - bezbjednost građana, zaštita imovine, Ustava i ustavnog poretka Republike Srpske, borba protiv kriminala i korupcije i snažna borba protiv terorizma", rekao je Lukač u intervjuu za Novinsku agenciju Republike Srpske "SRNA".

Čestitajući svim pripadnicima MUP-a Republike Srpske 4. april, Dan policije Srpske, ministar unutrašnjih poslova je istakao da će nastaviti opremanje policijskih službenika savremenom opremom kojom će biti poboljšani uslovi njihovog rada i najavio da bi do kraja godine trebalo biti završeno opremanje pripadnika MUP-a novim oružjem policijske namjene, a namjera mu je i da policija dobije nove uniforme.

Govoreći o borbi protiv kriminala i korupcije, Lukač je rekao da MUP i kriminalistička policija svakodnevno rade na borbi protiv svih oblika kriminala i korupcije, što potvrđuje podatak da je ukupan koeficijent rasvijetljenosti krivičnih djela oko 80 odsto.

"Nakon terorističkog napada na Policijsku stanicu u Zvorniku kada je poginuo naš kolega Dragan Đurić, svima u Republici Srpskoj je jasno da niko ne može biti apsolutno bezbjedan. Takođe, svima treba biti jasno da efikasne borbe protiv ove globalne opasnosti nema bez saradnje policija i razmjene informacija", kaže on.

On podsjeća da se u BiH godinama formiraju vehabijske zajednice i paradžemati, kojih je više od 60 u FBiH, te da radikalni islamisti teže da nametnu svoju vjeru i zakone i u BiH postanu odlučujući faktor, zbog čega je neophodna adekvatna reakcija političkih, vjerskih i pravosudnih institucija na te izazove.

"Više stotina ih je otišlo na strana ratišta, a određen broj njih se vraća. Presude povratnicima sa sirijskog ratišta od godinu dana zatvora, uz mogućnost plaćanja i ne odlaženja u zatvor, nisu stimulativne i neće spriječiti mlade ljude da budu regrutovani i odu na strana ratišta. Potrebne su strože kazne", istakao je Lukač.

On je konstatovao da su mnoge terorističke akte u svijetu počinila lica koja su ranijem periodu bila prisutna u BiH ili je u tim napadima korišteno oružje iz BiH što govori da je ova zemlja postala veoma atraktivna za radikalne islamiste koji BiH vide kao dobro mjesto odakle mogu djelovati dalje prema Evropi.

Lukač je ocijenio da je saradnja sa drugim policijskim agencijama u BiH na zadovoljavajućem nivou, ali da uvijek može biti bolja uz veću dozu povjerenja i odlučnosti za saradnju na težim krivičnim djelima.

"Kada je riječ o regionu, posebno dobru saradnju imamo sa policijom Srbije, ali i iz evropskih zemalja sa kojima smo sproveli dosta uspješnih međunarodnih akcija na sprečavanju trgovine oružjem, drogom, ljudima i drugih krivičnih djela", naveo je Lukač i dodao da je takva saradnja rezultirala hapšenjem više desetina kriminalaca.

On je podsjetio i na dobru saradnju MUP-a Republike Srpske sa FBI na polju visokotehnološkog kriminaliteta i razbijanju velikih kriminalih grupa koje su putem interneta nanijele višemilionsku štetu građanima.

Konstatujući da do danas ništa nije urađeno na procesuiranju odgovornih za prošlogodišnji napad na premijera Srbije Aleksandra Vučića u Potočarima, Lukač je ocijenio da je umiješanost politike razlog za nedonošenje konkretnih policijskih i tužilačkih odluka.

"MUP Srpske je identifikovao veći broj lica i sa našim tužilaštvom smo pokrenuli određenu istragu, ali posao treba da odrade oni koji su prvi pozvani da to urade - Direkcija za koordinaciju policijskih tijela i Tužilaštvo BiH", istakao je Lukač i izrazio bojazan da ovaj slučaj neće dobiti epilog.

On je podsjetio da je prema ranijoj odluci visokog predstavnika u BiH Memorijalni centar u nadležnosti Direkcije koja je napravila propuste prilikom obezbjeđivanja komemorativnog skupa, ali da su pravovremeno reagovali pripadnici MUP-a Srpske i obezbijeđenje premijera Srbije i na taj način spriječili veće posljedice.

Napominjući da je obrazovanje policijskog kadra veoma važan segment, resorni ministar je rekao da će novim Zakonom o policiji i unutrašnjim poslovima Visoka škola unutrašnjih poslova biti preimenovana u Fakultet bezbjednosnih nauka u okviru banjalučkog Univerziteta.

"Time će biti omogućen drugi i treći ciklus studiranja, odnosno magistarske i doktorske studije, što do sada nismo imali. Na taj način ćemo u budućnosti dobiti kvalitetan kadar", objasnio je Lukač.

On je dodao da će u ovom zakonu, koji bi trebalo da bude razmatran na narednoj sjednici Narodne skupštine, ostati odredba da se policijska struktura definiše na osnovu posljednjeg objavljenog popisa, što je trenutno popis iz 1991. godine.

"Ta odredba postoji i u Zakonu o lokalnoj samoupravi i nije napravila nikakvu štetu, kao što je to opozicija željela da predstavi da će u MUP-u biti otpuštani Srbi da bi bili zapošljavani Bošnjaci, što nije realno", naglasio je ministar Lukač u intervjuu Srni.

Prema njegovim riječima, na Policijskoj akademiji do sada je odškolovano 650 Bošnjaka, ali ih je više od 350 napustilo MUP i otišlo u druge policijske agencije ili u inostranstvo.

"Bili smo dostigli kvotu od 10 odsto, ali je ona sada pet odsto. Kroz naredne konkurse ćemo popraviti taj broj, ali on ni na koji način ne može ugroziti poziciju srpskih policajaca i opozicija je u ovom slučaju samo ispolitizovala tu priču", rekao je Lukač.

On je izrazio uvjerenje da će u predviđenom roku biti objavljeni rezultati popisa stanovništva iz 2013. godine, na osnovu kojeg će biti određivana struktura.

Lukač je rekao da će 120 svršenih studenata Visoke škole unutrašnjih poslova uskoro biti zaposleno, te da se provodi konkurs za prijem 80 polazika na Policijsku akademiju, kao i da je u toku školovanje jedne generacije za Specijalnu jedinicu.

"Namjera je da sljedeće godine odškolujemo više od 200 policajaca. Proveli smo i konkurs na kojem je 55 ljudi zaposleno u MUP-u", rekao je Lukač.

Napominjući da su započeti pregovori sa Sindikatom radnika unutrašnjih poslova Republike Srpske o posebnom kolektivnom ugovoru, ministar Lukač je rekao da postoji visok stepen saglasnosti i očekuje da će biti postignut kvalitetan ugovor na obostrano zadovoljstvo i u korist policijskih službenika.

Ministar unutrašnjih poslova je pripadnicima Policije Republike Srpske čestitao Dan Policije, te na obilježavanju 4. aprila najavio prisustvo predstavnika policijskih agencija iz BiH, Srbije, ali i Ruske Federacije.

On je dodao da je, između ostalog, predviđeno osveštanje spomen-ploče poginulim pripadnicima Specijalne brigade policije, uručenje posthumnih odlikovanja, ali i zahvalnica i plaketa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije