BiH

Lukač: RS ozbiljno shvata terorizam sa kojim se suočava BiH

Lukač: RS ozbiljno shvata terorizam sa kojim se suočava BiH
Lukač: RS ozbiljno shvata terorizam sa kojim se suočava BiH

BANJALUKA - Ministar unutrašnjih poslova /MUP/ Republike Srpske Dragan Lukač ocijenio je da je BiH, po glavi stanovnika, dala najviše džihadista na stranim ratištima, te da se na određen način tačan broj takvih ratnika i organizacija koje djeluju u BiH pokušava prikriti.

"Mnogi od njih, koji se vrate, sigurno će imati svoje nove sljedbenike, jer će biti predstavljeni kao heroji koji su se borili za neku svoju ideju, a za koju znamo da je teroristička", rekao je Lukač novinarima u Banjaluci gdje je prisustvovao potpisivanju ugovora sa kadetima šeste klase obuke u Policijskoj akademiji za Specijalnu antiterorističku jedinicu.

On je naveo da se u BiH nalazi više paradžemata u kojima su regrutovani oni koji su odlazili na strana ratišta, a kojih se u BiH vratilo između 50 i 60, od kojih su neki i procesuirani, ali neadekvatno.

Lukač je poručio da Uprava za borbu protiv terorizma pri MUP-u Srpske sarađuje sa drugim agencijama sa ciljem smanjenja opasnosti od terorizma u BiH.

On je rekao da će biti nastavljeno kadrovsko popunjavanje Specijalne antiterorističke jedinice, te najavio konkurs za prijem 200 kadeta u Policijsku akademiju.

Govoreći o rekonstrukciji bivše kasarne "Zalužani", Lukač je rekao da je 6,5 miliona KM trenutno dovoljno da objekti u kasarni budu stavljeni u funkciju i na raspolaganje Specijalnoj jedinici, Jedinici za podršku i određenim upravama MUP-a, kao i Centru za obuku.

"To je važan projekat koji će doprinijeti novom kvalitetu obučavanja i opremanja naših policajaca", istakao je Lukač.

Načelnik Uprave MUP-a za policijsku obuku Mile Šikman rekao je da je za obuku izabrano 37 kadeta, od više od 250 prijavljenih kandidata.

On je objasnio da će kandidati koji uspješno završe prvu fazu obuke, koja podrazumijeva teorijsku i situacionu nastavu, u drugoj fazi imati stručno osposobljavanje, odnosno pripravnički staž.

"Kadeti koji uspješno polože i stručni ispit zasnivaju stalni radni odnos u MUP-u, raspoređuju se u Specijalnu antiterorističku jedinicu i započinju obuku za policajca specijalistu", rekao je Šikman.

Kadet Dušan Bubulj iz Banjaluke rekao je da mu je čast i zadovoljstvo što počinje obuku za Specijalnu antiterorističku jedinicu.

"Vođen sam patriotizmom i željom za izazovima koje ovaj posao nosi i nadam se da ću ih uspješno izvršavati", istakao je Bubulj. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije