BiH

Lukač: Situacija kompleksna, MUP preduzima mjere

Lukač: Situacija kompleksna, MUP preduzima mjere
Lukač: Situacija kompleksna, MUP preduzima mjere

SARAJEVO - Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač izjavio je da je situacija u Srpskoj i BiH kompleksna u svakom smislu, a u bezbjednosnom "prilično napeta", što je razumljiva posljedica terorističkog napada u Zvorniku i situacije u Makedoniji.

Lukač je istakao da Ministarstvo unutrašnjih poslova /MUP/ Republike Srpske, u saradnji sa agencijama za provođenje zakona na nivou BiH, preduzima operativne mjere i radnje da bi stanje bezbjednosti bilo na višem nivou.

On je za "Večernji list", izdanje za BiH, istakao da se bezbjednost u BiH, pa i bilo koje zemlje u okruženju, ne može posmatrati izvan regionalnih prilika, a moraju se imati u vidu i kretanja na geopolitičkoj sceni.

Lukač je naveo da je nakon terorističkog napada u Zvorniku došlo do podizanja etničkih tenzija čemu su doprinijeli pojedini neodgovorni ljudi iz politike zapaljivom retorikom i određeni mediji, koji ne uviđaju da je danas najvažnije da se smire tenzije i dopusti istrazi da pruži odgovore na brojna pitanja.

On je naglasio da u poremećenim odnosima teroristi vide priliku za djelovanje.

"MUP Republike Srpske preduzima sve mjere, pri čemu novoformirana Uprava za borbu protiv terorizma i ekstremizma ima pune ruke posla. Mnogo pažnje pridajemo preventivnom djelovanju", istakao je Lukač.

Lukač je rekao da ISIL nema granice, da se može stvoriti na bilo kojoj tački na planeti gdje se nalaze sljedbenici ideje o takozvanoj "Islamskoj državi", a BiH i Makedonija, odakle im dolaze dobrovoljci u velikom broju, su im zanimljivi kao novi prostori gdje će važiti pravila na kojima se zasniva ISIL.

"Moramo biti brži od namjera i planova terorista", poručio je Lukač i dodao da se zemljotres i teroristički napad ne mogu predvidjeti, ali se mogu markirati trusna područja da bi se preduzele preventivne mjere, a napadači odvratili ili osujetili.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije