BiH

Lukač i Trivić potpisali protokol o postupanju u slučajevima vršnjačkog nasilja

Lukač i Trivić potpisali protokol o postupanju u slučajevima vršnjačkog nasilja
Foto: N.N. | Lukač i Trivić potpisali protokol o postupanju u slučajevima vršnjačkog nasilja

BANJALUKA - Protokol o postupanju u slučajevima vršnjačkog nasilja među djecom i mladima u vaspitno-obrazovnom sistemu Republike Srpske, potpisali su danas Natalija Trivić, ministar prosvjete i kulture RS i Dragan Lukač ministar unutrašnjih poslova RS.

Trivićeva je kazala da je cilj ovog protokola da unaprijedi društvenu brigu za djecu i da ih zaštiti ukoliko dođe do vršnjačkog nasilja u samim vaspitno-obrazovnim ustanovama.

"Po prvi put zaposleni u vaspitno-obrazovnim ustanovama moći ce da postupaju po protokolu u kojem su uvedena jasna postupanja za različita vršnjačka nasilja sa ciljem da možemo adekvatno reagovati i da učinimo sve kao odgovorne osobe u obrazovnom sistemu kako bi djelovali preventivno ", kazala je Trivićeva.

Dodala je da će škole moći preventivno djelovati kroz uvođenje video nadzora u skolama, koji već ima polovina škola RS.

"Jedan od ciljeva je i otvaranje preventivne telefonske linije na koju ce moći da se prijavi vršnjačko nasilje u školama kako bi u svakom trenutku imalo informacije šta se dešava na terenu", pojasnila je Trivićeva.

Lukač je izrazio nadu da će ovaj protokol doprinjeti da se smanji vršnjačko nasilje.

"MUP RS godinama u kontinuitetu radi da na preventivni način više stotina policajaca bude uključeno u rad sa djecom u školama", kazao je Lukač.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije