BiH

MUP RS: To je provokacija, Hrvatska: Preleta nije bilo

MUP RS: To je provokacija, Hrvatska: Preleta nije bilo
MUP RS: To je provokacija, Hrvatska: Preleta nije bilo

BANJALUKA - Kroz službu Ministarstva unutrašnjih poslova RS prošla je zvanična informacija da su dva aviona hrvatske avijacije prošli teritorijom RS od Novog Grada preko Kostajnice, rekao je u petak Dragan Lukač, ministar unutrašnjih poslova RS.

"Mi smo tu informaciju proslijedili dalje i nadamo se da će neko da reaguje s državnog nivoa, jer nije primjereno da se na takav način pravi provokacija na teritoriji BiH", rekao je Lukač.

S druge strane, iz Ministarstva odbrane Hrvatske negiraju da su avioni prelijetali teritoriju BiH, navodeći da se radilo o redovnoj vojnoj vježbi o kojoj su sve regionalne službe bile obaviještene 24 sata prije obavljanja letova.

"Zrakoplovi MiG 21 Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protivzračne odbrane u četvrtak, 22. rujna 2016, oko 11 sati, letjeli su na ruti Turanj, kod Karlovca - Gvozdansko - Banova Jaruga - Varaždinske toplice - Sv. Ivan Zelina te nakon toga natrag u bazu na Plesu. Let je bio dio redovnih obučnih aktivnosti i proveden je sukladno svim pravilima i propisima", rekli su oni.

U Ministarstvu odbrane BiH ističu da nemaju nikakve informacije da je došlo do ugrožavanja teritorije BiH.

"Prema informacijama kojima mi raspolažemo, nije bilo nikakvih prelijetanja teritorije BiH", naveli su oni.

I u Direkciji za civilnu vazdušnu plovidbu BiH ističu da nemaju podatke da je bilo nedozvoljenih preleta na teritoriju BiH.

"Nemamo nikakve informacije o bilo kakvom incidentu te vrste. Mi nemamo radare da možemo imati podatke u slučaju takvog incidenta, o tome bi nas trebala obavijestiti BHANSA, oni imaju opremu za detektovanje, a oni nam nisu proslijedili bilo kakvu informaciju te vrste", rekao je Aleksandar Lalović, portparol Direkcije za civilnu vazdušnu plovidbu BiH sa sjedištem u Banjaluci.

Kontaktirali smo i Kontrolu vazdušnog saobraćaja BiH, ali nam odgovor nije stigao.

Alternativna televizija je u četvrtak javila da su dva borbena aviona Vojske Republike Hrvatske toga dana u 11.20 preletjela iznad mjesta Dobrljin, kod Novog Grada, i uputili se u pravcu Kostajnice, a ova informacija je potom proslijeđena MUP-u RS iz Policijske stanice Novi Grad.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije