BiH

MUP djelovao u okviru nadležnosti

MUP djelovao u okviru nadležnosti
MUP djelovao u okviru nadležnosti

BANJALUKA - Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač i predsjednik Odbora za bezbjednost Narodne skupštine Milanko Mihajilica ocijenili su danas u Banjaluci da MUP Srpske nije izašao iz okvira nadležnosti prilikom provođenja policijske akcije "Ruben".

Komentarišući informaciju Savjeta ministara BiH o terorističkom napadu na policijsku stanicu u Zvorniku, 27. aprila, u kojoj je ubijen jedan, a ranjena dva policajca, kao i informaciju o akciji Specijalnog tužilaštva i MUP-a Republike Srpske nakon tog napada, Lukač je istakao da MUP nema obavezu prema Savjetu ministara BiH.

"Savjet ministara BiH može da donosi zaključke, ali MUP će sve akcije na zaštiti svojih građana raditi u skladu sa zakonom i u tome nas neće niko spriječiti", dodao je Lukač, napomenuvši da navedena akcija još nije okončana.

On je ocijenio da nije bilo prekoračenja ovlaštenja policajaca u akciji "Ruben" i da je sve rađeno u skladu sa zakonom.

"Nije bilo nijedne žalbe od lica koja su privedena u ovoj akciji. Svi koji pokušavaju da sve politizuju i naprave nešto drugo, nisu u pravu", kaže Lukač i ocjenjuje da su informacije policije u ovoj akciji bile tačne.

Lukač je, komentarišući izjavu lidera SDS-a Mladena Bosića da je sumnjičav u rad MUP-a, rekao da je Bosićevo pravilo da sumnja u sve i svašta, ali da mora da navede konkretne slučajeve.

"On može da sumnja u MUP i sve u Republici Srpskoj. MUP prevashodno želi da zaštiti građane Republike Srpske, što podržava i skupštinski Odbor za bezbjednost", kaže Lukač.

Mihajilica je podsjetio da je akcija "Ruben" izvedena po nalogu Specijalnog tužilaštva Republike Srpske i da je bila u nadležnosti MUP-a Srpske.

"Borba protiv terorizma ne smije biti politizovana i treba raditi na smirivanju tenzija", rekao je Mihajilica, napomenuviši da sve institucije treba da rade svoj posao.

On je naveo da treba završiti istragu o klasičnom terorističkom aktu u Zvorniku.

"Neprihvatljivo je svako osporavanje činjenica da je u Zvorniku počinjen teroristički akt i vjerujem da o ovom pitanju postoji potpuno političko jedinstvo u Republici Srpskoj", kategoričan je Mihajilica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije