BiH

MUP odobrio obilježavanje "Tuzlanske kolone"

TUZLA - Predsjednik Pododbora Vlade Republike Srpske za obilježavanje značajnih istorijskih događaja Velimir Dunjić izjavio je danas da je Ministarstvo unutrašnjih poslova /MUP/ Tuzlanskog kantona odobrilo obilježavanje 23 godine od stradanja pripadnika JNA u "Tuzlanskoj koloni", kada je ubijeno 59 vojnika, a 44 su ranjena.

"Zahtjev za obilježavanje 23 godine od zločina u ` Tuzlanskoj koloni` pravovremeno smo uputili i Ministarstvu saobraćaja Tuzlanskog kantona, Hitnoj pomoći i Vatrogasnoj jedinici. Dobili smo rješenje o totalnoj obustavi saobraćaja na pravcu Banj brdo - Tuzla – brčanska raskrsnica", rekao je Dunjić Srni, nakon sastanka sa predstavnicima MUP-a Tuzlanskog kantona.

On je ocijenio da MUP Tuzlanskog kantona profesionalno obavlja sve zadatke.

"MUP Tuzlanskog kantona nema informacije o eventualnim kontramitinzima, provokacijama i nekim neželjenim posljedicama kojima bi se ugrozilo dostojanstveno obilježavanje ovog događaja", kaže Dunjić i navodi da će na mjestu stradanja biti služen parstos, prislužene svijeće i položeno cvijeće. 

Muslimanske snage napale su 15. maja 1992. godine kolonu JNA u Tuzli koja je, na osnovu prethodno postignutog dogovora, trebalo da napusti BiH i pređe u Srbiju. Tada je ubijeno 59 vojnika, a 44 su ranjena. 

O obilježavanju stradanja pripadnika JNA u Tuzli, članovi Pododbora Vlade Republike Srpske za obilježavanje značajnih istorijskih događaja danas će u 14.00 časova u Bijeljini razgovarati sa predstavnicima nadležnih institucija i nevladinog sektora. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije