BiH

Magazinović u otvorenom pismu Lovrinoviću: Zaustavimo blamažu države

Magazinović u otvorenom pismu Lovrinoviću: Zaustavimo blamažu države
Foto: N.N. | Magazinović u otvorenom pismu Lovrinoviću: Zaustavimo blamažu države

SARAJEVO - Saša Magazinović, predsjednik Glavnog odbora SDP BIH, uputio je Otvoreno pismo Nikoli Lovrinoviću, predsjedavajućem Komisije za EU integracije PS BiH.

Kako je navedeno u saopštenju SDP-a, pismo je nastalo u povodu propuštenih prilika i neispoštovanih obećanja i obaveza od strane državnog vrha u vezi sa EU integracijama.

Pismo prenosimo u cjelosti:

"Poštovani Predsjedavajući,

Cijeneći Vaš rad i zalaganje da, kao predsjedavajući Komisije, date doprinos da napravimo stvarne korake naprijed na putu ka EU, a imajući s druge strane u vidu brojne propuštene prilike, probijene rokove, nagomilane obaveze, odsutvo političke odgovornosti, neosnovano plasiranje optimističnih najava, pa i obmanjivanje javnosti od strane najviših zvaničnika BiH, imam potrebu da Vam se obratim na ovaj način i zatražim od Vas konkretnu reakciju u vremenu koje slijedi.

Budući da je prošao i 15. decembar, datum do kojeg je državni vrh najavio završetak procesa odgovaranja na upitnik EU, smatram da mi, kao članovi Komisije za evropske integracije, ali i šira javnost, trebamo imati preciznu informaciju o tome. Zato Vas pozivam da hitno zatražite spisak svih pitanja iz upitnika na koja nije usaglašen odgovor, te konkretne razloge sporenja u formulisanju odgovora o kojima bi razgovarali na prvoj narednoj sjednici Komisije. Predlažem da zahtijevate i zapisnike Radnih grupa, kroz koje ćemo steći uvid u stvarno stanje. Smatram našom obavezom da ne dozvolimo da se Parlament BiH drži udaljenim od ovog procesa, a samim tim i javnost. Dosta je više skrivanja istine šta se dešava u, trenutno, najvažnijem procesu. Cijeneći Vaše dosadašnje zalaganje da, iako ste član vladajuće koalicije koja je proces postavila na pogrešne i netransparentne osnove, to ne dozvolite, vjerujem da ćete dobronamjerno shvatiti moj poziv i uvažiti ga.

Ilustracije radi, nedopustivo je da mi, u Komisiji, nemamo zvanična saznanja o „sukobu“ sigurnosnih institucija u BiH u vezi odgovora na pitanje o, eventualno, prisutnim oblicima terorizma, gdje jedni tvrde da je BiH suočena sa radikalnim islamskim terorizmom zasnovanim na vjerskoj osnovi, dok drugi tvrde da nisu uočene specifičnosti različite od drugih zemalja EU, te jedni drugima spočitavaju paušalan pristup, vrijeđanje i slično.

Drugi problem, na čije rješenje želim skrenuti pažnju, jeste činjenica da, iako je ostalo manje od godinu dana do isteka mandata, Parlamentarni odbor za stabilizaciju i pridruživanje između Parlamentarne skupštine BiH i Evropskog parlamenta, čiji smo članovi, još uvijek nema usvojen Poslovnik o radu i samim tim je rad paralizovan. Ovo je jedino formalno tijelo gdje su poslanici iz Parlamenta BiH ravnopravni sa kolegama iz Parlamenta EU. Razlog blokade je, kao što znate, namjera dijela naših članova da kolegama iz Evropskog parlamenta nametnu naše političke navike i procedure, uključujući i entitetsko glasanje. To su oni na početku shvatali kao šalu, a kada su spoznali razmjere ozbiljnosti ovog prijedloga, naravno da su ga odbacili.

Posljednje informacije koje imam govore o tome da su kolege iz Evropskog parlamenta, frustrirani ovim stavom iz BiH i blokadom u radu, o svemu informisali najviše čelnike evropskih institucija od kojih su tražili pomoć u rješavanju problema.

Cijenim Vaše strpljenje i kreativne pokušaje da se ovaj problem riješi, te Vas ne smatram odgovornim za postojeći problem, ali ističem svoj stav da je krajnje vrijeme da se prekine ova blamaža i krene sa konkretnim radom. Smatram da i mi, kao članovi Komisije za EU integracije, te istovremeno i članovi Parlamentarnog odbora za SSP, trebamo ovaj problem konačno riješiti prihvatajući evropske principe i pravila koja su vrijedila za sve države koje su prošle put kojim mi idemo. Zbog toga Vas molim da, stavljajući EU perspektivu države u prvi plan, prekinemo čekanje da neko za nas riješi problem i izjasnimo se o prijedlogu koji smo prije više od dvije godine dobili iz Brisela.

Poštovani kolega Lovrinoviću,

molim Vas kao predsjedavajućeg Komisije za Evropske integracije da u preostalom dijelu mandata date svoj maksimum da se zajedno izdignemo iznad dnevne politike i političkih blokada, koji će u nedostatku rezultata vlasti biti sve prisutnije. Bez obzira što Vi dolazite iz stranke na vlasti, a ja iz opozicije, pozivam Vas da zajedno učinimo napor, sa ostalim članovima komisije, kako bi pomogli da se otkoči rad Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje, te se upoznali i sa javnošću podijelili informacije o neusaglašenim odgovorima iz upitnika."

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije