BiH

Mahovljanska petlja puštena u saobraćaj

Mahovljanska petlja puštena u saobraćaj
Mahovljanska petlja puštena u saobraćaj

LAKTAŠI - Mahovljanska petlja, jedan od najznačajnijih infrastrukturnih projekata u Republici Srpskoj, danas je puštena u saobraćaj.

Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić svečano je uručila rješenje o odobrenju za upotrebu Mahovljanske petlje direktoru Javnog preduzeća "Autoputevi Republike Srpske" Dušanu Topiću.

Primopredaji upotrebne dozvole prisustvovali su predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, premijer Srpske Aleksandar DŽombić, ministri u Vladi, prestavnici izvođača radova, grada Banjaluka i opštine Laktaši, te druge ličnosti iz političkog i privrednog života Republike Srpske.

Na svečanosti je ocijenjeno da je riječ o jednom od najznačajnih infrastrukturnih projekata u Republici Srpskoj, te žili kucavici privrednog razvoja Srpske.

Vrijednost ugovorenih radova na izgradnji ovog najsloženijeg projekta putne infrastrukture u Republici Srpskoj iznosila je oko 11,5 miliona evra, a dodatni radovi na klizištu iznosili su oko 3,5 miliona evra.

Mahovljanska petlja, sa ukupnom dužinom saobraćajnica od 7.360 metara,

spajaće autoputeve Banjaluka - Gradiška i Banjaluka – Doboj, čija gradnja uskoro treba da počne.

Radovi na izgradnji petlje trajali su više od dvije godine, a izvodili su ih češki konzorcijum "OHL ŽS" iz Brna i "Niskogradnja" iz Laktaša.

U toku radova utrošeno je 30.000 metara kubnih betona, 40.000 tona asfalta, 600.000 metara kubnih iskopa i nasipa.

Na Mahovljanskoj petlji, koja zauzima površinu u prečniku od oko 1,5 kilometara, izgrađeno je sedam objekata, odnosno mostova i nadvožnjaka, od kojih je najduži 580 metara, te druga obilazna rampa koja prelazi preko autoputa Banjaluka - Gradiška i spaja ga sa postojećim magistralnim putem, a u budućnosti sa autoputem Banjaluka - Doboj.

Slijede važni projekti saobraćajnog povezivanja

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da će Mahovljanska petlja obilježiti ovo vrijeme i budućnost u infrastrukturi u kojoj slijede drugi važni projekti saobraćajnog povezivanja unutar Srpske, ali i sa regionom, prvenstveno spajanjem na autoput Beograd-Zagreb.

Dodik je zahvalio svima koji su radili na izgradnji Mahovljanske petlje, kao i banci koja je finansijski podržala projekat, ističući da je u slučaju pojave klizišta trebalo iznaći snagu da se sve završi na dobar način.

"Ovo je sada jedan od najljepših ulaza u Banjaluku. Ovo je jedan od najsloženijih dijelova mreže autoputeva koji smo projektovali prije nekoliko godina i jedan od najvažnijih objekata na putu Banjaluka–Doboj koji će ga spajati sa autoputem Banjaluka-Gradiška", rekao je Dodik novinarima nakon puštanja u saobraćaj Mahovljanske petlje.

Predsjednik Srpske očekuje da će već iduće sedmice biti poznate ponude za izvođenje radova na autoputu Banjaluka-Doboj, a nakon žalbenog roka i neki izvođači radova za prvu dionicu.

Prema njegovim riječima, ostaje pitanje izgradnje mosta na Savi kod Gradiške, ali tu su i optimistične najave kada je riječ o saradnji sa Hrvatskom i gradnja tog objekta trebalo bi da počne u najskorije vrijeme.

"Očekujem i definitivan završetak radova na prevoju Čemerno. Očekuje nas početak izgradnje autoputa prema Doboju. Već su počeli radovi na izgradnji dvije termoelektrane i u Republici Srpskoj, naporima koje činimo, obezbjeđujemo dovoljno investicionih aktivnosti koje razvoj Srpske mogu učiniti stabilnim i sigurnim", naglasio je Dodik.

Direktor Javnog preduzeća "Autoputevi Republike Srpske" Dušan Topić rekao je da je vjerovatno bilo i skeptičnih kada je prije nešto više od dvije godine počela gradnja Mahovljanske petlje.

"Imamo lijep, funkcionalan, a što je najvažnije bezbjedan objekat za buduće korištenje", istakao je Topić, te dodao da do kraja godine neće biti otvarane naplatne kućice na autoputu Banjaluka-Gradiška.

Miroslav Vujatović iz Banjaluke, direktor firme "Projekt" koja je radila nadzor na Mahovljanskoj petlji, rekao je da je sve urađeno prema projektnoj dokumentaciji, te da nije sve moglo da bude završeno u tačan dan, ali da je nakon sanacije klizišta objekat urađen kompletno i u roku.

LJubomir Ćubić, predstavnik "Niskogradnje" Laktaši - izvođača radova, rekao je da su radovi završeni za 26 i po mjeseci, u skladu sa projektom i atestima.

On je dodao da je za "Niskogradnju" posao na Mahovljanskoj petlji veoma bitan jer su dobili referentnu listu koja omogućava rad sa evropskim firmama na projektima u inostranstvu.

Najljepši infrastrukturni objekat u Srpskoj

Premijer Republike Srpske Aleksandar DŽombić izjavio je da je Vlada Srpske od danas, nakon puštanja u saobraćaj Mahovljanske petlje, okrenuta izgradnji autoputa Banjaluka–Doboj i mosta preko rijeke Save, da bi sve ove saobraćajnice imale potpuni smisao i isplativost.

DŽombić je rekao novinarima da je Mahovljanska petlja najljepši i najzahtjevniji projekat u bivšoj Jugoslaviji.

"Puštanjem u rad Mahovljanske petlje, koja će u budućnosti spajati autoput Banjaluka–Doboj i Banjaluka–Gradiška, dobili smo modernu saobraćajnicu", rekao je DŽombić, te podsjetio da je Republika Srpska prošle godine dobila prve kilometre autoputa.

Predsjednik Vlade Srpske naglasio je da je u planu da Srpska za tri godine ima 150 kilometara autoputa.

Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić rekla je da će Mahovljanska petlja predstavljati žilu kucavicu privrednog razvoja Srpske.

Golićeva je konstatovala da su ispunjeni svi urbanističko–tehnički uslovi pri izgradnji Mahovljanske petlje, te da je investitor predao svu neophodnu dokumentaciju da bi se izdalo odobrenje za upotrebu.   

Ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Nedeljko Čubrilović rekao je da je Mahovljanska petlja najljepši infrastrukturni objekat u Republici Srpskoj koji je izgrađen prema najvišim standardima.

"Pri izgradnji ovog objekta ispoštovani su svi projektni zahtjevi i, osim pojave klizišta koja je produžila rok izvođenja radova, nije bilo posebnih problema", dodao je Čubrilović.

Mahovljanska petlja, koja je danas puštena u saobraćaj, jedan je od najznačajnijih objekata na autoputu Banjaluka–Gradiška, koji će spajati sa autoputem Banjaluka–Doboj, čija izgradnja bi uskoro trebalo da počne.

Ukupni troškovi izgadnje, u koje su uračunati dodatni i nepredviđeni radovi, kao i razlika u cijeni, iznose 16.731.403 evra. 

Petlja je postavljena u tri nivoa - sa autoputem Gradiška–Banjaluka u prvom nivou, zatim krak od Doboja prema Banjaluci u drugom nivou, te krak od Gradiške prema Doboju kao treći, odnosno najviši nivo.

Ukupna dužina petlje po autoputu iznosi 1.578 metara, dužina kraka jedan 1.800 metara, kraka dva 1.358 metara, dok su rampe dužine 1.650 i 940 metara. Na petlji su dva velika vijadukta dužine 580 i 405,75 metara, te šest manjih mostova dužine od 22 do 52 metra.

Prema prvobitnom rješenju, Mahovljanska petlja bila je projektovana u obliku trube i predstavljala je vezu autoputa Banjaluka–Gradiška sa magistralnim putem M-16.

Nakon projektovanja autoputa Banjaluka–Doboj, izmijenjen je projekat Mahovljanske petlje, tako da je projektovana u obliku trougla i predstavlja vezu između dva autoputa.

Do izgradnje autoputa Banjaluka–Doboj urađen je privremeni spoj na postojeći magistarlni put M-16 Banjaluka–Gradiška, u vidu trokrake raskrsnice u nivou.

Izgradnja Mahovljanske petlje finansirana je iz kreditnih sredstava Evropske banke za obnovu i razvoj, kao i grantom Evropske komisije, u iznosu od pet miliona evra.

Ugovor o izvođenju radova, sačinjen na osnovu provedene procedure po pravilima EBRD-a, potpisan je 16. marta 2010. godine između konzorcijuma "OHL ŽS", Brno, Češka Republika i "Niskogradnja" Laktaši i Javno preduzeće "Autoputevi Republike Srpske", na iznos od 11.587.090 evra.

Ugovor za konsultantske usluge stručnog nadzora potpisan je 21. aprila 2010. godine, između konzorcijuma "KuK", NJemačka i "Projekt" Banjaluka i "Autoputevi Republike Srpske" na iznos od 998.038 evra.

Radovi su počeli 14. aprila 2010. godine, sa rokom izgradnje 730 dana, odnosno dvije godine. U toku radova pojavilo se klizište sjeverno od Tunela "Laktaši", koje je prouzrokovalo dodatne troškove.

Za sanaciju klizišta potpisan je aneks ugovora, u vrijednosti 3.512.764 evra, na koji je saglasnost dala EBRD. Zbog njegove sanacije prolongiran je predviđeni rok za završetak Mahovljanske petlje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije