BiH

Majkić: Ministarstvo odbrane pod političkim pritiskom

Majkić: Ministarstvo odbrane pod političkim pritiskom
Majkić: Ministarstvo odbrane pod političkim pritiskom

SARAJEVO - Član Komisije za odbranu i bezbjednost Parlamentarne skupštine BiH Dušanka Majkić ocijenila je da je Ministarstvo odbrane BiH pod neviđenim političkim pritiskom.

Prema njenim riječima, radi se o neviđenom pritisku ne samo da se smijeni zamjenik ministra odbrane Sead Jusić, koji je odobrio učešće pripadnika Oružanih snaga BiH na manifestacijama obilježavanja Dana Republike Srpske u Banjaluci 8. i 9. januara.

"Prvo je načelnik otišao, nestao, pa poslije ministar odbrane, a onda su se hvatali zamjenici. To najviše govori u kakvim uslovima funkcionišu Oružane snage", rekla je Majkićeva novinarima u Sarajevu nakon sjednice Komisije.

Kada je riječ o izjavi predsjedavajućeg Zajedničke komisije za odbranu i bezbjednost Parlamentarne skupštine Sifeta Podžića da je u vezi sa učešćem pripadnika Oružanih snaga BiH na obilježavanju Dana Republike Srpske ozbiljno narušen lanac komandovanja i kontrole u Oružanim snagama, te uveden etnički lanac komandovanja, Majkićeva je rekla da se često ne zna da li je Podžić u ulozi parlamentarca ili bivšeg generala.

Ona je podsjetila da je slična situacija sa Podžićem bila i u slučaju izlaska pripadnika Oružanih snaga BiH na referendum o Danu Republike Srpske.

"Vidjeli smo da je čovjek koji je snimljen oslobođen svake odgovornosti", rekla je Majkićeva.

Navodeći da je proslava Dana Republike Srpske završena, ona je ocijenila da je obilježavanje 9. januara, prema svemu, bilo legalno.

"Član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić je to više puta objasnio i na tu priču treba staviti tačku", kaže Majkićeva.

Govoreći o dokumentu Plan odbrane, ona je istakla da je logično da parlamentarci budu upoznati o njegovom sadržaju i daju mišljenje prije njegovog konačnog usvajanja.

Podžić je danas ocijenio da je narušen lanac komandovanja u Oružanim snagama BiH, kao i da je Komisija trebalo da zauzme stav u vezi sa učešćem Oružanih snaga BiH na proslavi Dana Republike Srpske u Banjaluci.

"Nismo imali većinu i ostalo je do se do 2. februara ispita ko je sve, osim Ivanića, prekršio zakon i da se poslije toga preduzimaju sankcije", rekao je Podžić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije