BiH

Majkić: Odbijanjem apelacije pristupilo se otimanju teritorije Srpske

Majkić: Odbijanjem apelacije pristupilo se otimanju teritorije Srpske
Foto: Arhiva N.N | Majkić: Odbijanjem apelacije pristupilo se otimanju teritorije Srpske

SARAJEVO - Odlukom Ustavnog suda BiH o odbacivanju apelacije Pravobranilaštva Republike Srpske o vojnoj imovini na velika vrata pristupilo se otimanju teritorije Republike Srpske, upozorila je danas poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Dušanka Majkić.

"Ustavni sud BiH ponovo je pokazao svoje pravo lice i stvarne namjere", rekla je Majkićeva Srni.

Ona je navela da nije iznenađujuća odluka o odbijanju apelacije Pravobranilaštva jer su i dosadašnje odluke bile protiv Republike Srpske, ali je naglasila da je odbijenje apelacije podnesene protiv presude Suda BiH kojim je naloženo da se radio-relejno čvorište kao vojni objekat u Han Pijesku uknjiži na BiH, ipak, sve zateklo i iznenadilo.

Majkićeva je rekla da je takvom odlukom omogućeno da se, mimo svih zakona i suprotno dejtonskom Ustavu, sva perspektivna imovina koja se nalazi na prostoru Republike Srpske uknjiži na BiH, a ne samo Veliki Žep.

"Bošnjaci čvrsto vjeruju da će okončanjem procesa knjiženja vojne imovine na BiH omogućiti ubrzani put ka NATO-u. Iako su iz NATO-a u nekoliko navrata dolazile jasne najave da bi se knjiženje vojne imovine zbog protivljenja Republike Srpske moglo brisati kao poseban uslov za aktiviranje Akcionog plana za članstvo /MAP/", rekla je Majkićeva.

Ona je istakla da je iznenađena s obzirom na članove 73 i 74 Zakona o odbrani, koji se odnose na knjiženje vojne imovine i kojima je propisan cijeli postupak u vezi sa prenosom imovinskih prava, a podrazumijeva da Ministarstvo odbrane BiH dostavi na potpis sporazume, odluke, rješenja i druge dokumente Savjetu ministara, vladama Republike Srpske i Federacije BiH.

"To je postupak kada se dogovara na koji način i šta knjižiti. U članu 74 se eksplicitno nalaže da se do stupanja na snagu sporazuma i odluka kojim se okončava raspolaganje imovinskim pravima prijašnjih entiteskih vojski i ministarstava odbrane i Ministarstva odbrane BiH zabranjuje bilo kakvo raspolaganje imovinom", navela je ona.

Majkićeva je pojasnila da to znači da, kada nema sporazuma entitetskih vlada i Savjeta ministara BiH, nema ni raspolaganja imovinom, te da se odlukom Ustavnog suda BiH na velika vrata pristupilo otimanju teritorije.

"Republici Srpskoj se ne oduzima samo radio-relejno čvorište koji je manji segment i to nije veliki prostor koji treba da da, nego i prostor koji je pokriven najkvalitetnijom šumom. Dakle, da je bilo sporazuma i te bi stvari morale biti riješene, a slično je i sa ostalim lokacijama", rekla je Majkićeva.

Ona je upitala šta će biti sa Manjačom koja je bila odgovarajuća lokacija za bivšu Jugoslovensku narodnu armiju, ali je sigurno prevelika za sadadšnje Oružane snage BiH.

"Ako bude na isti način tretirana, Republika Srpska je u strašnom problemu. Pitanje procenta njene teritorije sve se više dovodi u pitanje", upozorila je Majkićeva.

Ona je napomenula da je u ovom trenutku nemoguće izračunati koliko bi Republika Srpska mogla izgubiti nasilnim oduzimanjem.

"Moramo konstatovati da je o radu Ustavnog suda već mnogo rečeno, ali da se do sada nije dešavalo da imamo slučaj da same sudije imaju primjedbe na rad te institucije", dodala je Majkićeva.

Ustavni sud BiH donio je Odluku kojom je odbijena apelacija Pravobranilaštva Republike Srpske u vezi sa knjiženjem vojne imovine.

Predsjednik ove pravosudne institucije Mirsad Ćeman rekao je da je apelacija Republike Srpske odbijena kao neosnovana na plenarnoj sjednici Ustavnog suda BiH, koja je održana 6. jula. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije