BiH

Majkić: Oružje iz BiH odlazilo i u zemlje koje su pod embargom

Majkić: Oružje iz BiH odlazilo i u zemlje koje su pod embargom
Majkić: Oružje iz BiH odlazilo i u zemlje koje su pod embargom

SARAJEVO - Predsjedavajuća Zajedničke komisije za odbranu i bezbjednost parlamenta BiH Dušanka Majkić izjavila je da već šest godina niko u BiH ne zna tačno šta se dešavalo sa delaborisanim sredstvima od uništavanja viška naoružanja i vojne opreme u BiH, te istakla da se više ne smije olako prelaziti preko silnih propusta koji godinama prate proces uništavanja viška naoružanja.

Ona je napomenula da je radi rasvjetljavanja silnih afera koje su pratile ovaj proces formirana Istražna komisija. "Istražna komisija, koju su formirala oba doma parlamenta BiH, treba uskoro da počne sa radom i ima zadatak da utvrdi i razjasni sve uočene propuste i slabosti koje su pratile uništavanje oružja, municije i minsko-eksplozivnih sredstava. Evidentno je da je oružje koje je evidentirano kao uništeno iz BiH i javnim i tajnim kanalima odlazilo na druge destinacije, pa čak i u zemlje koje su pod embargom UN", rekla je Majkićeva.

Ona je istakla da će Istražna komisija sigurno istrajati u svom zadatku, utvrditi propuste i svu dokumentaciju ustupiti Tužilaštvu BiH, koje bi trebalo da pokrene krivične prijave i optužnice prema pojedincima koji su se u cijelom procesu neodgovorno ponašali.

Napomenuvši da su oružje, municija i minsko-eksplozivna sredstva izuzimani iz skladišta bez validne popisne dokumentacije i da danas niko u BiH ne zna kakvo je stanje u skladištima i šta je uništeno, a šta još čeka na uništavanje, Majkićeva je za "Glas Srpske" rekla da je Zajednička komisija zatražila od Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH da se izvrši detaljan popis u skladištima, što do danas nije učinjeno.

"Sigurna sam, prema podacima koje imamo, da su oružje, municija i minsko-eksplozivna sredstva curili na sve strane i da su magacini Oružanih snaga BiH služili kao skladišta za pojedine komercijalne firme u Federaciji BiH, koje su se iz njih snabdijevale, izvozile ga i prodavale kojekuda", naglašava Majkićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije