BiH

Majkić: Prekršen zakon prilikom imenovanja Nesimija

Majkić: Prekršen zakon prilikom imenovanja Nesimija
Majkić: Prekršen zakon prilikom imenovanja Nesimija

SARAJEVO- Poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Dušanka Majkić izjavila je Srni da novi direktor Agencije za identifikaciona dokumenta, evidenciju i razmjenu podataka BiH /IDDEEA/ Edim Nesimi nije imenovan u skladu sa zakonom.

"Iako su kod izbora direktora i zamjenika direktora u Agenciji uslovi jasno propisani, ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović napravio je svoje kriterijume koji nisu u skladu sa važećim zakonom", navela je Majkićeva.

Ona je istakla da je kršenjem odredaba Zakona o imenovanjima - ministarskim i drugim imenovanjima, Savjet ministara danas imenovao lice koje je do sada obavljalo poslove pomoćnika direktora za standarde i međunarodnu saradnju u IDDEEA, a koje ne ispunjava ključni uslov jer ne posjeduje iskustvo u radu u oblasti informacionih tehnologija.

"Ipak to nije problem da bude imenovan za direktora ove značajne institucije. Simptomatično je da danas nije izabran zamjenik direktora ove agencije što je pozicija koja pripada srpskom narodu, iako je okončana cijela procedura i za to radno mjesto. Postoji vjerovatnoća da je Savez za promjene prihvatio da oba mjesta u ovoj agenciji pripadnu Bošnjacima", rekla je Majkićeva.

Prema njenim riječima, da je je način imenovanja direktora IDDEEA u suprotnosti sa Zakonom o ministarskim imenovanjima pokazuje i to što je ministar Osmanović imenovao svih pet članova komisije za izbor.

"Savjet ministara imenuje dva člana komisije za izbor, a ministar civilnih poslova tri. Osmanović nije postupio u skladu sa zakonom u ovom slučaju jer je imenovao svih pet članova komisije i zato su rezultati ovog imenovanja ovakvi", zaključila je Majkićeva.

Savjet ministara BiH imenovao je danas Edima Mesimija za direktora IDDEEA, a na tom mjestu zamijeniće Sinišu Macana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije