BiH

Majkić: Protiv Zupca pokrenuta hajka

Majkić: Protiv Zupca pokrenuta hajka
Majkić: Protiv Zupca pokrenuta hajka

SARAJEVO - Dušanka Majkić, poslanik SNSD-a, uputila je danas pitanje Vijeću ministara i Visokom sudskom i tužilačkom vijeću BiH od kojih traži odgovor na osnovu kojih zakonskih ovlaštenja je zamjenik ministra sigurnosti BiH direktoru Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) Goranu Zupcu zabranio pristup tajnim podacima.

Majkićeva, koja je predsjedavajuća Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost bh. parlamenta, ocijenila je da se protiv Zupca vodi hajka i upitala po kojem zakonu tužilac Tužilaštva BiH, koje je nadležno samo da vodi istrage, može tražiti Zupčevu smjenu ili suspenziju i tražiti zabranu pristupa tajnim podacima.

Zupca je Tužilaštvo BiH krajem maja optužilo za nesavjestan rad u službi jer tokom februarskih protesta građana nije angažovao specijalnu jedinicu SIPA radi pružanja pomoći u zaštiti zgrade Predsjedništva BiH, koja je tada zapaljena.

Zbog ove optužnice, a na zahtjev Tužilaštva BiH, zamjenik ministra sigurnosti BiH Mladen Ćavar 21. jula je Zupcu onemogućio pristup tajnim podacima.

Salko Sokolović, poslanik SDA, istovremeno je zatražio odgovor na svoje zastupničko pitanje kada će Vijeće ministara smijeniti Zupca jer "tako zakon nalaže u slučaju podizanja optužnice".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije