BiH

Majkić: Revizija državljanstava nije rađena na zadovoljavajući način

Majkić: Revizija državljanstava nije rađena na zadovoljavajući način
Majkić: Revizija državljanstava nije rađena na zadovoljavajući način

SARAJEVO - Dušanka Majkić, član Zajedničke komisije za odbranu i bezbjednost bh. parlamenta, ističe da je revizija bh. državljanstava, koju najavljuje Ministarstvo civilnih poslova BiH, već rađena u nekoliko navrata, te da je očito da njome nisu svi obuhvaćeni, dok se govori o još oko 20.000 lica koja će biti predmet revizije.

Ministarstvo civilnih poslova BiH pozvalo je sve naturalizovane građane BiH koji su državljanstvo dobili od 6. aprila 1992. do 1. januara 2006. godine da dostave potrebnu dokumentaciju kako bi izvršili reviziju državljanstava, a Majkićeva smatra da je očigledno da ovaj posao ranije nije rađen na zadovoljavajući način, čim će se raditi ponovo.

"Znamo sigurno da je na različite načine veliki broj ljudi koji su učestvovali u ratu u BiH dobio državljanstvo po osnovu zasluge u ratu. Da je to dobro urađeno, ne bi nam se dešavalo da malo-malo pa otkrijemo nekog ko ima državljanstvo BiH, a potiče iz ko zna kojeg dijela svijeta, i nejasno je kako je bh. državljanstvo dobio", navodi Majkićeva.

Naturalizovani bh. državljani mogli bi taj status da ga izgube u slučaju da traženu dokumentaciju ne dostave nadležnom ministarstvu ili ako, na primjer, kako stoji u Zakonu o državljanstvu BiH, nemaju stvarnu vezu sa BiH, kao što je, između ostalog, prebivalište.

Ipak, u Ministarstvu civilnih poslova BiH saznajemo da postoji i šire tumačenje termina "stvarna veza sa BiH" od onog koje propisuje zakon. Šire tumačenje u presudama je zauzimao Sud BiH, i takvog stanovištva se, pri reviziji državljanstava, pridržava i nadležno ministarstvo.

"Sud BiH šire tumači zakonsku odredbu i konstatuje da lice ima stvarnu vezu sa BiH i ako ima dokaz o zaključenom braku sa državljaninom, odnosno državljankom BiH, dokaz da djeca pohađaju školu u BiH i slično", navode iz Ministarstva civilnih poslova BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije