BiH

Malešević: Vlada uložila više od 33 miliona KM

Malešević: Vlada uložila više od 33 miliona KM
Malešević: Vlada uložila više od 33 miliona KM

BANJALUKA - Vlada Republike Srpske, tokom četvorogodišnjeg perioda, uložila je više od 33 miliona KM samo u objekte osnovnog i srednjeg obrazovanja Srpske, navodi se u informaciji o realizaciji Strategije razvoja obrazovanja Republike Srpske 2010-2014. godine, za prošlu godinu.

Obrazlažući ovu informaciju u Narodnoj skupštini Srpske, ministar prosvjete i kulture Dane Malešević rekao je da je u ovom periodu urađeno mnogo, s ciljem uvođenja informacionog sistema u obrazovni sistem, ali i u oblasti kvaliteta vaspitno-obrazovnog rada, kroz brojna akta koja su donesena u prethodnom periodu.

Malešević je naveo da resorno ministarstvo uvođenjem produženog boravka od 2010. godine pomaže roditeljima u stručnom zbrinjavanju djece tokom cijelog radnog dana, te finansira udžbenike za sve učenike prvog i drugog razreda osnovnih škola.

On je rekao da je za osnovce obezbijeđen i prevoz za svu djecu koja putuju preko četiri kilometra od kuće do škole, za šta je u prethodne četiri godine uloženo više od 25 miliona KM.

Malešević je naveo da su tokom četvorogodišeg perioda registrovane mnoge predškolske ustanove u javnom i privatnom sektoru, ističući da je posebno vidljivo da je od četiri ustanove u privatnom sektoru koje su funkcionisale 2010. godine danas dobijeno 48 privatnih predškolskih ustanova.

On je rekao da se, i pored toga, ne može biti zadovoljno procentom obuhvata djece uključene u organizovano predškolsko vaspitanje i obrazovanje, koji iznosi oko 14,5 odsto, što je oko 8.500 djece od ukupnog broja djece predškolskog uzrasta.

Malešević je podsjetio na Program pripreme djece u godini pred polazak u školu, koji je uveden 2011. godine, i za koji je Vlada Republike Srpske do sada izdvojila oko milion maraka, čime je svake godine u ovaj program bilo uključeno od 25 do 45 odsto djece.

Malešević je rekao da je, zahvaljujući pomoći Vlade Srbije, Evropske komisije, brojnih domaćih i stranih donatora, obnovljeno ili u procesu obnove 29 objekata u osnovnom obrazovanju i 18 objekata u srednjem obrazovanju u Srpskoj, dok je u prošloj godini 19 školskih objekata bilo u projektima sanacije iz budžeta Srpske i sredstava "Elektroprivrede Republike Srpske". 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije