BiH

Malešević upoznao Savjet DNS-a o Nacrtu strategije obrazovanja

Malešević upoznao Savjet DNS-a o Nacrtu strategije obrazovanja
Malešević upoznao Savjet DNS-a o Nacrtu strategije obrazovanja

BANJALUKA - Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Malešević upoznao je Političko-ekonomski savjet DNS-a o najvažnijim ciljevima Strategije razvoja obrazovanja, ali i o osnovnim rješenjima u novom zakonu o visokom obrazovanju.

Malešević, koji je i član Predsjedništva DNS-a, rekao je na večerašnjoj sjednici Političko-ekonomskog savjeta DNS-a da je u oblasti predškolskog vaspitanja i obrazovanja najvažniji cilj povećanje broja djece u predškolskim ustanovama sa sadašnjih 14 odsto na 30 odsto, kao i upoznavanje roditelja o činjenici da predškolsko vaspitanje nije "čuvanje djece".

"Od druge do šeste godine je intenzivan razvoj djeteta i dječijeg mozga, pa je bitno da ga u tom periodu vode stručni ljudi, a ne da ih čuvaju", objasnio je Malešević.

On je istakao da je u oblasti osnovnog obrazovanja jedan od važnijih ciljeva uvođenje male mature, sa kojom će se doprinijeti kvalitetu osnovnog obrazovanja.

Malešević smatra da je bitno i povećati broj učenika u trećem stepenu srednjeg obrazovanja, jer privreda stalno traži određena zanimanja tog stepena.

"Uvodimo četvorogodišnja zanimanja koja upisuju i oni koji treba i koji ne treba to da upisuju, pa zato nemamo dovoljno obućara, bravara niti varilaca", rekao je Malešević.

Prema njegovim riječima, realizacijom niza strateških ciljeva trebalo bi poboljšati kvalitet visokog obrazovanja.

"To bi se trebalo prvenstveno postići pooštravanjem kriterijuma za otvaranje novih visokoškolskih ustanova ili licenciranjem novih studijskih programa", rekao je Malešević.

Kada je riječ o radnoj verziji zakona o visokom obrazovanju, Malešević je istakao da su neka rješenja izazvala određenu pometnju.

"Između ostalog, predviđeno je da se kod izbora zvanja pooštre kriterijumi, jer samim tim doprinosimo kvalitetu u visokom obrazovanju", naglasio je Malešević.

Sporan je bio, dodao je on, i dio koji se odnosi na penzionisanje profesora.

"Predviđeno je da to bude sa 68 godina, bez mogućnosti konkurisanja za više, jer tada treba da dođu mladi ljudi", naveo je Malešević.

On je poručio da nema potrebe za pobunom, jer je u pitanju radna verzija zakona, koja još uvijek trpi promjene, te da ove godine neće stići na Narodonu skupštinu Republike Srpske.

Predsjednik Političko-ekonomskog savjeta DNS–a Mile Dmičić rekao je da je zakon o visokom školstvu projekat koji se oslanja na Strategiju razvoja obrazovanja u Republici Srpskoj.

"Treba pohvaliti inicijativu Savjeta, ali i susretljivost Ministarstva prosvjete i kulture i resornog ministra da stručnoj, političkoj i naučnoj javnosti iznese rješenja u ovoj oblasti", rekao je Dmičić.

Dmičić smatra da su mnogi u svojim istupanjima prerano donijeli ocjene ili nisu ni spoznali pojedine norme.

"Suština je da se u ovom zakonu stvori snažan i integrisan univerzitet sa većom odgovornošću, finansijskom podrškom i daleko snažnijim kvalitetom studiranja", objasnio je Dmičić.

On je posebno ukazao na to da je ovo tek prednacrt dokumenta te da će još biti mogućnosti da naučna, stručna i politička javnost kaže koja su to najkvalitetnija njegova rješenja.

"Rješenja koja će biti u funkciji prvenstveno stvaranja koncepta obrazovanja na svim nivoima, a prevashodno visokog obrazovanja koje će biti u skladu sa zahtjevima tržišta rada", poručio je Dmičić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije