BiH

Mandić: Tijela sklonjena da bi se prikrio zločin

Mandić: Tijela sklonjena da bi se prikrio zločin
Mandić: Tijela sklonjena da bi se prikrio zločin

SARAJEVO - Prilikom današnjeg iskopavanja na lokaciji u sarajevskom naselju Nedžarići nije pronađeno nijedno tijelo srpskih civila ubijenih prije 20 godina, rekao je Milan Mandić, predsjednik Udruženja porodica nestalih lica Sarajevsko-romanijske regije.

"Osim ostataka vojne opreme, ništa drugo danas nije pronađeno. Tijela srpskih sarajevskih civila vjerovatno su premještena na neku drugu lokaciju s ciljem prikrivanja ratnog zločina", naglasio je Mandić.

On je objasnio da je iskopavanje danas izvršeno i na imanju njegovog pokojnog oca koji je nestao prije 20 godina iz svoje kuće u naselju Dobrinja pet, nakon čega je ubijen snajperskim hicima sa obližnje zgrade koja se nalazi u federalnom dijelu Sarajeva.

"Taj rejon je završen bez ikakavih rezultata. Sada mi preostaje da stupim u kontakat sa istražnim sudijama Ibrahimom Hadžićem i Izetom Baždarevićem, koji su poslije Dejtona, od 1996. do 2000. godine, radili u Kantonalnom tužilaštvu i pokušam da saznam gdje bi mogla biti prebačena tijela četiri-pet lica o kojima ništa ne znamo. Nema ih u Vlakovu, ni na Lavu, niti su prošli kroz Koševo ni kroz Vojnu bolnicu. Nema ih nigdje, svi papiri postoje, a posmrtnih ostataka nema", naglašava Mandić.

On je dodao da ga je Hadžić obavijestio da je svu dokumentaciju, zapisnike i foto-dokumentaciju u vezi sa srpskim žrtvama u Nedžarićima predao Kantonalnom tužilaštvu u Sarajevu.

On je najavio da će se obratiti Kantonalnom tužilaštvu u skladu sa Zakonom o pristupu informacijama, da mu daju svu dokumentaciju u vezi sa ovim zločinama kako bi bilo utvrđeno gdje su ti posmrtni osaci završili.

"Svjestan sam da Amor Mašović zna gdje su posmrtni ostaci i mog oca i Milke Avram i Čede Krajišnika, Stane Šehovac iz Vojničkog polja... Svi su oni nestali u razdaljini možda 200, 300 metra. Sasvim je očekivano da vrh te tadašnje takozvane države BiH zna gdje su tijela sarajevskih Srba, ali to kriju da bi prikrili zločin", zaključio je Mandić.

Institut za nestala lica BiH, po nalogu Tužilaštva BiH, danas je završio probno iskopavanje u sarajevskom naselju Nedžarići, s ciljem otkrivanja masovne grobnice u koju su prije 20 godina pokopana tijela sarajevskih Srba.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije