BiH

Mandić i novinari Elte oslobođeni po svim tačkama optužnice

Mandić i novinari Elte oslobođeni po svim tačkama optužnice
Mandić i novinari Elte oslobođeni po svim tačkama optužnice

SARAJEVO - Sud BiH izrekao je juče oslobađajuću presudu po svih pet tačaka optužnice Milanu Mandiću, predsjedniku Udruženja porodica nestalih lica sarajevsko-romanijske regije, i novinarima Elta televizije, optuženima za izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti.

Krivičnu prijavu protiv Mandića i novinara Elta televizije podnijeli su predstavnici bošnjačkih udruženja iz Srebrenice zbog Mandićeve izjave 19. februara 2014. godine, kada je u vezi sa javnim istupima Munire Subašić i Hatidže Mehmedović, koje predstavljaju Udruženje "Majke Srebrenice", između ostalog, rekao da će "njihove govore stići Božija pravda".

Sudija Biljana Ćuković, čitajući obrazloženje presude, kazala je da  Tužilaštvo BiH  nije uspjelo dokazati  nijedan elemenat iz optužnice, te da je Sud naknadno pogledavši intervju koji je Elta emitovala u emisiji "Tačno u srijedu", ustanovio da je Mandić na kraju intervjua rekao da su zločinci zločinci bez obzira kojoj naciji pripadaju i da u intervjuu nije negirao zločine u Srebrenici.  

"S obzirom na to da je Mandić oslobođen optužbe za raspirivanje vjerske i nacionalne mržnje, te netrpeljivosti, optužbi su oslobođeni i urednici i novinari Elta TV Dejan Rakita, glavni i odgovorni urednik, Marijana Savić i Mira Kostović", stoji u presudi Suda BiH.

Proces koji je Tužilaštvo BiH vodilo pred Sudom BiH trajao je godinu dana, a svi troškovi ovog procesa padaju na teret budžeta BiH.

Vlado Adamović, advokat optuženih novinara Elte, kazao je nakon presude da su vrlo rijetki predmeti u kojima najavljuje oslobađajuću presudu, a da je u svojim ranijim izjavama, kada je u pitanju ovaj predmet, to uvijek najavljivao.

"Ovo optuženje od samog početka nije bilo u standardu profesionalnog. Dakle, zašto se podleglo pritisku  žrtava koje su tvrdile da su uvrijeđene, a u tome nema obilježja krivičnog djela, ne znam. Ali je vrlo važno da je Sud prepoznao i odbranio slobodu govora. I među profesionalcima je vrlo tanka granica između govora mržnje, neprimjerenog govora i slobode govora. Meni je iskreno drago što je grupa mladih, profesionalnih novinara uspjela dobiti satisfakciju da su svoj posao uradili kako treba, a da je  Elta profesionalna televizija koja nije raspirivala nacionalnu netrpeljivost i govor mržnje", rekao je Adamović. Istakao je da jedno ročište koje traje godinu dana dosta košta kada se uključe troškovi dolaska, dnevnice sudija i advokata.

"Godinu dana suđenja i na kraju se uspostavi da to suđenje nije trebalo ni biti i na kraju dođete do spoznaje da je to jako puno novca koji je nepotrebno potrošen", kaže Adamović.

Rakita juče nije želio davati izjave, kazavši da će čekati drugostepenu presudu i da će nakon toga organizovati konferenciju za medije u Sarajevu.

Pozdravili oslobađanje novinara i urednika

Klub novinara Banjaluka pozdravio je juče oslobađanje urednika i novinara Elta televizije u slučaju "Milan Mandić".

"Upozorili smo i ranije da se optužnicom protiv novinara i urednika Elta TV želi napraviti presedan i uvesti neprihvatljiva sudska praksa po kojoj bi u budućnosti novinari i urednici mogli da završe u zatvoru samo zbog prenošenja nečije izjave ili kritičkog stave, što bi moglo da ograniči slobodu govora protivno demokratskim principima i međunarodnim konvencijama." Podsjećamo da je u ovom predmetu novinarima i urednicima bila zaprijećena ukupna zatvorska kazna u trajanju do petnaest godina", saopšteno je iz Kluba. Klub novinara Banjaluka najoštrije osuđuje bilo kakav oblik govora mržnje i poziva regulatorna tijela za medije da reaguju i podsjeća da je Regulatorna agencija za komunikacije BiH zadužena da ispita takve pojave, te da ima mogućnost da, ukoliko utvrdi da je prekršen etički kodeks, kazni novinara, urednika, pa i medijsku kuću.*****

 

 

 

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije