BiH

Mandić napustio sastanak u Tužilaštvu BiH

Mandić napustio sastanak u Tužilaštvu BiH
Mandić napustio sastanak u Tužilaštvu BiH

SARAJEVO - Predsjedavajući Savjetodavnog odbora Instituta za nestala lica BiH Milan Mandić napustio je današnji sastanak u Tužilaštvu BiH, jer nisu bili pozvani ostali članovi ovog odbora.

Na današnji sastanak pozvan je samo Mandić, zbog čega se usprotivio.

Mandić, koji je i predsjednik Udruženja porodica nestalih lica Sarajevsko – romanijske regije, uputio je dopis glavnom tužiocu Tužilaštva BiH Goranu Salihoviću u kojem navodi da treba da organizuje sastanak sa Savjetodavnim odborom Institita zbog velikog nezadovoljstva porodica nestalih u vezi sa podizanjem optužnica, procesuiranjem ratnih zločina i ekshumacijama.

"U dopisu upućenom glavnom tužiocu tražio sam da bude primljeno svih šest članova Savjetodavnog odbora i naveo tačke na koje smo očekivali odgovore. Zbog toga što su danas samo mene pozvali, protestovao sam, jer ne mogu da govorim u ime po dva Srbina, Bošnjaka i Hrvata koji čine Savjetodavni odbor", rekao je Mandić novinarima.

Mandić je rekao da su mu Salihović i šef Posebnog odjeljenja za ratne zločine Tužilaštva BiH Gordana Tadić obećali da će u narednom periodu biti organizovan sastanak kojem će prisustvovati Savjetodavni odbor u punom sastavu.

Savjetodavni odbor Instituta od Tužilaštva BiH očekuje odgovore na pitanja koja se odnose na nadležnost i odgovornost te institucije po pitanju raspolaganja sredstvima za ekshumacije, dug period od dobijanja informacije do ekshumacije, te kako se može desiti da u toku ekshumacije nestane sredstava, kao što je to slučaj u Buća Potoku.

Mandić je naveo da traže odgovor na pitanje koji su kriterijumi Tužilaštva za izbor lokacija, te pitanja koja se odnose na problem nagodbe sa osumnjičenim za ratne zločine.

Savjetodavni odbor očekuje odgovor i na pitanje provođenja strategije BiH na rješavanju ratnih zločina i pronalaska nestalih u periodu od sedam do 15 godina.

"Iduće godine ističe ovih sedam godina. Pitamo šta je urađeno u tom periodu u kojem su trebalo biti riješeni najteži predmeti ratnih zločina", naveo je Mandić.

On je istakao da je porodicama najteže što je proces ekshumacije i identifikacije skoro obustavljen.

"Izgleda da ovdje radi ko šta hoće, a porodice koje više od 20 godina traže svoje najmilije, niko ništa ne pita", smatra Mandić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije