BiH

Marković: Glasanje u Savjetu Evrope - poruka Republici Srpskoj

Marković: Glasanje u Savjetu  Evrope - poruka Republici Srpskoj
Marković: Glasanje u Savjetu Evrope - poruka Republici Srpskoj

ISTOČNO SARAJEVO - Poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH Milica Marković izjavila je Srni da će predložiti da na narednoj sjednici ovog doma bude otvorena rasprava o načinu glasanja stalne delegacije BiH u Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope u Strazburu, nakon što su prilikom glasanja tri poslanika postupila suprotno stavu Predsjedništva BiH o ukrajinskoj krizi.

"Klubu poslanika SNSD-a sugerisaću da to pitanje bude otvoreno na sjednici Predstavničkog doma u utorak, 15. aprila, ne zbog toga što nije ispoštovan unutrašnji dogovor članova delegacije, već zato što su tri poslanika postupila suprotno stavu Predsjedništva BiH, koje nije postiglo dogovor u vezi sa Ukrajinom", rekla je Markovićeva.

Ona je rekla da su Ismeta Dervoz, Saša Magazinović i Senad Šepić prekršili usmeni dogovor unutar delegacije i juče glasali za rezoluciju kojom se do kraja godine suspenduje ruski glas u Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope.

Markovićeva je ocijenila da oni "postupili kao neki zvaničnici, potpuno u suprotnosti sa stavom Predsjedništva BiH prema ukrajinskoj krizi".

"Ovo su kontratonovi koji se pojavljuju na polju spoljne politike BiH", smatra Markovićeva, koja je član stalne delegacije parlamenta BiH u Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope.

Ona ističe da bi parlament BiH trebalo da se odredi o tome da li pojedinci mogu tako da "iskaču" u vezi sa nekim principima BiH.

Markovićeva je pojasnila da su se članovi parlamentarne delegacije BiH u Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope prije rasprave komiteta i plenarnog zasjedanja dogovorili o načinu glasanja.

"U tom dogovoru učestovovao je i ambasador BiH u Strazburu Almir Šehović, koji je sugerisao da ne glasamo ili da ne dođemo na raspravu da bismo slijedili stav BiH prema situaciji u Ukrajini, što bi bilo neko `srednje` rješenje", rekla je Markovićeva.

Prema njenim riječima, ona je zauzela stav da će biti protiv, a ostali uzdržani.

Međutim, kaže Markovićeva, način na koji su juče glasali ostali članovi delegacije nije bio sa namjerom da daju svoj doprinos Ukrajini, jer njihova tri glasa u odnosu na 150 u Savjetu Evrope koliko je glasalo za tu rezoluciju "ne znači puno". 

"Oni su, u stvari, a što je u svojim izjavama za medije potvrdio i Magazinović, htjeli da `zaprijete` Republici Srpskoj i poruče `kako će proći` zbog najava o referendumu o statusu Srpske. Republika Srpska će, kada  procijeni da treba da proglasi nezavisnosti, to i učiniti", poručila  je Markovićeva. 

Ona je napomenula da je riječ o jednoj u nizu neprincipijelnosti kada su u pitanju dogovori unutar ove delegacije.

"Nama nije nepoznato da, kada dogovorimo nešto sa SDP-om u parlamentu BiH,  za kratko vrijeme to ne važi. Ovo nije prvi slučaj da delegacija BiH odstupa od dogovora i rijetke su situacije kada smo ih ispoštovali", rekla je Markovićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije