BiH

Marković: O pristupu BiH u NATO u RS će se odlučiti referendumom

Marković: O pristupu BiH u NATO u RS će se odlučiti referendumom
Marković: O pristupu BiH u NATO u RS će se odlučiti referendumom

SARAJEVO - Milica Marković, delegat u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH iz Republike Srpske istakla je kako će Bosna i Hercegovina još dugo biti predmet razmatranja i analiziranja NATO-a, nakon što je jutros Crna Gora dobila poziv da se pridruži tom Savezu.

"Već su i određeni zvaničnici NATO-a i Evropske unije rekli da je Bosna i Hercegovina potencijalno opasna zemlja s aspekta terorističkih aktivnosti", odgovorila je Markovićeva, upitana da li Bosna i Hercegovina uskoro može očekivati pozivnicu za članstvo u NATO. 

Ona je navela da postoji bitna razlika između Crne Gore i Bosne i Hercegovine u kontekstu aktuelnog trenutka, u smislu određenih predostrožnosti u pogledu terorizma i terorističkih aktivnosti.

"Što se tiče Crne Gore, ona je dobila poziv i vjerovatno će preduzeti i uraditi sve što je potrebno da bi postala članica NATO-a, mada ne vidim da je interes Crne Gore da što prije uđe u NATO. Mislim da je, prije svega, interes NATO-a da Crnu Goru primi kako bi proširio prostor svog djelovanja i prisustva, kao što je to uobičajno sa članicama kada uđu u Savez", navela je Markovićeva.

Naglasila je kako je SNSD još prije tri godine rekao da će tražiti da se održi referendum u Republici Srpskoj kako bi se narod izjasnio da li želi ulazak u NATO ili ne.

"Tačno je da je za nas u RS jako bitna okolnost da li će Srbija ući u NATO ili ne, i naravno, to je jedan širi kontekst prema kojem ćemo se mi odrediti kada dođe vrijeme za to", istakla je Marković. 

Kao članicu Zajedničke komisije za evropske integracije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, Markovićeva je upitana da li je moguće da Bosna i Hercegovina nastavi evropski put, a da to prati i put ka NATO-u. 

"U dosadašnjem vremenu nije bila praksa da bilo koja članica uđe u EU, a da prije toga nije ušla u NATO, što znači da tu postoji određeni redoslijed stvari i poteza. Ali, to ne bi bila jedina nelogičnost za Bosnu i Hercegovinu, jer znamo isto tako da niti jedna članica do sada koja je ušla u EU nije ušla sa visokim predstavnikom i nije imala tutora iznad glave i iznad države, pa da uđe u EU", rekla je ona.

Milica Marković je naglasila kako je eventualna podrška zastupnika iz RS Akcionom planu za članstvo BiH u NATO "vrlo ozbiljna priča".

"Tu ima puno segmenata koji moraju biti predmet analize i određenog dogovora i sporazuma. Dakle, mi ne mislimo a priori da je loše biti članica NATO saveza, ali mislimo da BiH mora prije toga da odgovore na puno, puno pitanja i prema sopstvenim građanima, entitetima, a isto tako i prema zvaničnicima NATO-a. Ne vjerujem i uopšte nisam sigurna da će NATO prihvatiti da vodi bilo kakav dijalog sa BiH u trenutku kada se smatra da tu postoje potencijalno opasne grupacije koje bi mogle biti prijetnja za bezbjednost i sigurnost, ne samo BiH nego šireg regiona u Evropi", poručila je Milica Marković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije