BiH

Mašić: Utvrditi da li je u Gradiški pokopano 700 Roma

Mašić: Utvrditi da li je u Gradiški pokopano 700 Roma
Mašić: Utvrditi da li je u Gradiški pokopano 700 Roma

BANjALUKA - Savez Roma Republike Srpske (RS) zatražio je danas da se u novom parku u Gradiški otvori masovna grobnica i da se provjeri da li se u njoj nalaze posmrtni ostaci više od 700 Roma ubijenih u ustaškom logoru Stara Gradiška u Drugom svjetskom ratu.

Predsjednik Saveza Roma RS Saša Mašić rekao je da od nadležnih institucija zatražio da se utvrdi istina o stradanju Roma.

"Dužni smo da odamo počast romskim žrtvama - djeci, ženama, starcima", kazao je Mašić.

Mediji prenose i izjavu penzionera Mileta Strunića, koji tvrdi da pamti dramatične prizore kada je više od 700 Roma odvedeno iz mjesta Žeravice i Mokrice.

"Sa njima je bila i srpska porodica Pauković koja je tu živjela. Njih su ustaše pohvatale i  izgubio im se svaki trag. Romi su u logoru Stara Gradiška poubijani maljevima, jer su im lobanje bile razbijene", naveo je Strunić.

On je dodao da se nekoliko dana kasnije saznalo da su Rome prebacili preko mosta u Staru Gradišku, pobili i bacili u kanal Strug.

"Kada su partizanske jedinice na kraju rata ušle u to područje, tijela Roma u fazi raspadanja zapregama su prevezena u Bosansku Gradišku. I sada zamišljam jezive prizore koje sam vidio kada su ih sahranili u veliku grobnicu pored muslimanskog groblja u parku", kazao je Strunić.

Predstavnici opštinskih vlasti Gradiška obećali su da će pokrenuti pitanje navodne masovne grobnice u tom mjestu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije