BiH

Matanovića i Suljagića smjenjuju već u utorak?

Matanovića i Suljagića smjenjuju već u utorak?
Matanovića i Suljagića smjenjuju već u utorak?

SARAJEVO - Denis Zvizdić, predsjedavajući Vijeća ministara BiH, mogao bi već sutra uputiti zahtjev Predstavničkom domu i Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH za smjenu ministra i zamjenika ministra iz Demokratske fronte, Slavka Matanovića i Emira Suljagića.

Naime, sjednica Predstavničkog doma BiH zakazana je za idući utorak, a nakon toga veliki broj zvaničnika, uključujući Denisa Zvizdića, trebalo bi već da bude u Kini. S obzirom na to da su pregovaračke delegacije SDA i SBB-a u ponedjeljak dogovorile da se što hitnije krene u proceduru rekonstrukcije Vijeća ministara BiH, Zvizdić bi već sutra trebalo da uputi zahtjev parlamentu. Zvonimir Kutleša, generalni sekretar Vijeća ministara BiH, kazao je "Nezavisnim" da je procedura takva da predsjedavajući Vijeća ministra BiH nije dužan pokrenuti smjenu pred Vijećem ministara BiH, nego svoj prijedlog, odnosno inicijativu šalje parlamentu BiH, a onda se parlament o tome očituje. Borjana Krišto, predsjedavajuća Predstavničkog doma BiH, kazala je danas da u Dom još nije stigla inicijativa.

Međutim, u Parlamentarnoj skupštini BiH su nam rekli da svaki tren očekuju zahtjev, jer su stranački lideri obavezali predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH da što prije pokrene inicijativu, a s obzirom na to da je sama procedura razrješenja starih i imenovanja novih ministara komplikovana, proceduru je potrebno pokrenuti što prije.

Odlična prilika za to, kako je kazao izvor "Nezavisnih", je planirana sjednica Predstavničkog doma BiH, a kako ističe, ne bi trebalo da bude problem i da se zakaže vanredna sjednica Doma naroda BiH kako bi delegati potvrdili zahtjev za smjenu. Inicijativu je potrebno što prije pokrenuti jer se na imenovanje novih ministara mora čekati da se izvrše provjere od strane Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) i Centralne izborne komisije BiH (CIK).

U Vijeću ministara BiH danas su nam rekli da na sjednici koja je zakazana za sutra neće biti riječi o smjeni ministara.

Ono što je izvjesno, a što je i nezvanično potvrđeno "Nezavisnim", je da će Fahrudin Radončić, lider SBB-a, "sjesti" na ministarsku poziciju, samo još nije izvjesno da li će to biti pozicija ministra prometa i komunikacija ili pravde. Navodno je HDZ BiH više zainteresovan za resor prometa i komunikacija, pa je vrlo vjerovatno da bi tu moglo doći do razmjene.

Imena ministara SBB u Vladi KS

Savez za bolju budućnost zvanično će u petak premijeru Kantona Sarajevo Elmedinu Konakoviću predati imena kandidata za nove kantonalne ministre, kazao je danas Ismir Jusko, poslanik SBB-a u Skupštini KS i generalni sekretar ove stranke, nakon sastanka delegacija SBB-a i SDA.

Kako je rekao, predloženi kandidati SBB-a su Mirvad Kurić za Ministarstvo kulture i sporta, Mario Nenadić za Ministarstvo pravde i uprave, Ismir Jusko za Ministarstvo unutrašnjih poslova, Amela Dautbegović za Ministarstvo za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice i Zilha Ademaj za Ministarstvo zdravstva. U SBB-u su napomenuli da će za desetak dana biti završena rekonstrukcija Vlade KS i novi ministri će preuzeti svoje dužnosti.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije