BiH

Matvijenko u Domu naroda PS BiH: Rusija podržava predaju vlasti entitetima BiH

Matvijenko u Domu naroda PS BiH: Rusija podržava predaju vlasti entitetima BiH
Foto: Klix.ba | Matvijenko u Domu naroda PS BiH: Rusija podržava predaju vlasti entitetima BiH

SARAJEVO - Valentina Ivanovna Matvijenko, predsjednica Savjeta Federacije Federalne skupštine Ruske Federacije na današnjoj sjednici Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH kazala je da je Rusija jedan od garanta Dejtonskog mirovnog sporazuma, ali i da podržava predaju vlasti entitetima BiH i ukidanje institucije visokog predstavnika.

"Ovo je komplikovan period, naša zemlja je uzimala učešće u stvaranju nove države Bosne i Hercegovine. Dejton garantuje jednakost tri naroda, dva entiteta - i poštovanje svih načela. Imali ste priliku učestvovati u izgradnji države nakon građanskog rata koji ste prošli. Nama je izuzetno drago da vidimo vaše raspoloženje za saradnju s Rusijom", istakla je Matvijenko.

Kazala je da smatra da je "prezrela potreba za reformisanjem institucija pravde u Bosni i Hercegovini, Ustavnog suda BiH, Tužilaštva BiH i Suda BiH".

Poručila je da nametanje ovih ili onih međunarodnih recepata neće doprinijeti interesima naroda u BiH, te da prisustvo stranaca ponižava narode BiH.

Navela je da bi ekonomske i privredne veze trebalo da budu poboljašanje.

"Robna razmjena između Rusije i BiH je povećana. U 2017. godini Rusija i BiH su imale 194 miliona američkih dolara robne razmjene, a naše mogućnosti su veće. Naš zajednički zadatak vidimo u jačanju bilateralne baze", kazala je ona.

Poručila je da BiH uvijek može računati na podršku Rusije.

Pozdravila je prinicipijelno odbijanje BiH da se pridružili nelegitimnim mjerama protiv Rusije.

"Korištenje jezika sile, ultimatuma, ima svoju cijenu. Balkan za nas nije samo geografski ili politički pojam, nas veže višedecenijska kulturna i svaka druga saradnja", kazala je Matvijenko.

Dodala je da traje proces preuređenje svjetskog poretka iz jednopolarnog u višestranački poredak.

"SAD po svaku cijenu pokušava da osigura svoje liderstvo. Stoga se Rusija suprotstavlja. Zapadni partneri su pokrenuli sprečavanje Rusije, da preokrenu našu vanjskopolitičku ulogu. Oni se koriste lažima, informacionim ratom i drugim sredstvima", rekla je Matvijenko.

Istakla je da su svi pokušaji beskorisni.

"Koristi se borba bez pravila, umjesto međunarodnog prava. Ne može se ponoviti ono što se desilo u Iraku, Libiji, Jugoslaviji. Rusija poziva na dijalog. Mi se zalažemo za častan dijalog, uzajamno poštovanje, uzimajući u obzir interese drugih država. Rusija pridaje poseban značaj održavanju mira u ovoj regiji", kazala je ona.

Istakla je da se protive novim linijama razdvajanja.

"Pristup Crne Gore NATO, kojem se protivila polovica stanovništva, je najveće kršenje prava", poručila je Matvijenko, koja je službenu posjetu BiH započela Polaganjem cvijeća kod Vječne vatre u Sarajevu.

Delegacija Savjeta Federacije Federalne skupštine Rusije sutra će boraviti u Banjaluci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije