BiH

Mazalica: Rad na boljem obrazovanju u Srpskoj

BANJALUKA - Član Glavnog odbora SNSD-a Srđan Mazalica izjavio je da je obrazovna politika Gradskog odbora SNSD-a Banjaluka usmjerena na poboljšanje predškolskog, osnovnog, srednjeg i visokog obrazovanja, a krajnji cilj je dostupnost kvalitetnog obrazovanja za sve.

Mazalica je istakao da je kratkoročni cilj u predškolskom obrazovanju povećanje obuhvata djece ovim vaspitanjem do 20 odsto, srednjoročni do 30 odsto i dugoročni cilj do 50 odsto.

"Djeca koja prođu kroz predškolske ustanove mnogo više pokazuju sklonost ka socijalizaciji i ka daljem obrazovanju, bolje socijalne i kognitivne vještine", rekao je Mazalica na konferenciji za novinare Gradskog odbora Mladih socijaldemokrata /MSD/ Banjaluka.

On je dodao da se u osnovnom i srednjem obrazovanju najveća pažnja usmjerava na uvođenje novih nastavnih planova i programa, jer su neke analize pokazale da ti programi nisu u potpunosti prilagođeni psihičkom i kognitivnom razvoju djeteta.

Prema njegovim riječima, neke od smjernica su i poboljšanje kvaliteta opreme, uslova, udžbenika, rada nastavnika, rada škole, učeničkih postignuća i slično.

Mazalica je podsjetio da su SNSD i vlade koje je ova stranka vodila od 2006. godine mnogo uradile u oblasti obrazovanja, te da Vlada Srpske dnevno sufinansira smještaj i hranu za svakog studenta koji živi u studentskom domu sa pet maraka.

"Od 2001. do 2005. godine za stipendije studenata u Srpskoj izdvojeno je ukupno 2,9 miliona KM, a od 2006. godine 10,6 miliona KM. Za studente u inostranstvu od 2001. do 2005. godine nije bilo izdvajanja, a od 2006. je izdvojeno 1,5 miliona KM. Ni za sportske stipendije nije bilo izdvajanja, a od 2006. godine izdvojeno je 1,2 miliona KM", naveo je Mazalica.

On je dodao da je procenat svršenih osnovaca koji ne nastavljaju dalje školovanje sa tri do pet odsto od 2008. godine smanjen na ispod 0,5 odsto, da je osnovan Zavod za obrazovanje odraslih, te pokrenut proces usklađivanja potreba tržišta rada sa obrazovnim sistemom.

"Plate su od 2005. godine u osnovnom i srednjem obrazovnju porasle za 100 odsto, a u visokom za 200 odsto", napomenuo je Mazalica.

Predsjednik Gradskog odbora MSD Banjaluka Aleksandar Buzaković najavio je da će 11. septembra u Banskom dvoru biti održana Konvencija MSD Banjaluka na kojoj će biti predstavljeni ciljevi za koje će se zalagati i koje će predlagati poslanicima iz ove stranke da se za te ciljeve bore.

On je dodao da MSD Banjaluka ima jednu do dvije aktivnosti sedmično koje su sportskog, humanitarnog iedukativnog karaktera.

Buzaković je naveo da banjalučki MSD ima više od 5.000 članova.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije