BiH

Mazalica: Stvari u BiH ne idu kako treba

Mazalica: Stvari u BiH ne idu kako treba
Mazalica: Stvari u BiH ne idu kako treba

BANJALUKA - Poslanik SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Srđan Mazalica smatra da je potreba za donošenje zakona o prebivalištu i boravištu u Srpskoj dokaz da stvari u BiH ne idu kako treba i napomenuo da je Srpska u sličnim situacijama često optuživana zbog opstrukcije Dejtonskog sporazuma.

Tokom rasprave u parlamentu Republike Srpske o Nacrtu zakona o prebivalištu i boravištu u Republici Srpskoj, Mazalica je rekao da je Zakon o prebivalištu na nivou BiH evropski zakon i da je ovo pitanje važno za EU.

"Nema problema da ostane postojeći zakon o prebivalištu na nivu BiH, ali kada bi njegove odredbe bile poštovane", istakao je Mazalica.

Poslanik SDS-a Kostadin Vasić smatra da je pozicija morala biti dosljednija kada je namjeravala da ovaj zakon bude razmatran u formi prijedloga po hitnom postupku, a ne da ga "preko noći" preformuliše u nacrt.

Poslanik SNSD-a Slavica Lukić rekla je da je usvajanje ovog zakona inicirao predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i da je Zakonodavni odbor odlučio da ovaj akt ide u skupštinsku proceduru u formi nacrta, bez ikakve vrste pritisaka.

Dušica Savić iz SNSD-a navela je da je SDS nedavno potpisao sporazum sa SDA, koja je isti sporazum potpisala i sa koalicijim "Prvi mart", zbog čega smatra besmislenim da opozicija proziva SNSD i njegove koalicione partnere.

Šef Poslaničkog kluba PDP-a Zoran Đerić kaže da PDP podržava ovaj nacrt zakona, ali ne i način na koji je iz forme prijedloga po hitnom postupku promijenjen u nacrt.

Đerić kaže da je ovim zakonom jasno definisano da državljanin ima pravo da izabere samo jedno prebivalište, odnosno boravište, te da je do sada bilo zloupotreba prilikom prijave.

Nezavisni poslanik Slavica Jovanović smatra da parlament Federacije BiH u saradnji sa koalicijom "Prvi mart" priprema izborni inženjering kojim je planirano da na izbore u Republiku Srpsku iz Federacije BiH dođe 100.000 ljudi.

Poslanik NDP-a Vojislav Gligić smatra bespredmetnim usvajanje ovog zakona u formi nacrta, jer se to čini zbog izbora u oktobru.

"Ovaj zakon zbog predstojećih procedura u Vijeću naroda Republike Srpske i Ustavnom sudu Republike Srpske neće biti moguće provesti do oktobra", istakao je Gligić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije