BiH

Medalja zasluga za 205 poginulih boraca

Medalja zasluga za  205 poginulih boraca
Medalja zasluga za 205 poginulih boraca

BANJALUKA - Medalju zasluga za narod za 205 poginulih boraca Vojske RS za zasluge stečene u borbi protiv neprijatelja i oslobođenje RS Milorad Dodik, predsjednik RS, uručio je u petak Nedeljku Mitroviću, predsjedniku Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila.

Dodik je ovaj ukaz uručio Mitroviću na prijemu koji je organizovao za delegaciju Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila povodom 15. septembra - Dana nestalih i poginulih u RS. Mitrović je tom prilikom istakao da svi borci VRS koji su žrtvovali život za RS zaslužuju ovako važno odlikovanje.

Govoreći o traženju nestalih u BiH, rekao je da je u potpunom zastoju proces traženja Srba, ističući da će Republička organizacija, nakon izbora, otvoriti

ovo pitanje. Rekao je da će organizacija, nakon tribine koja će biti održana 15. septembra, uputiti zahtjev Vladi RS da se nađe pravni modalitet da se suspenduje ranija odluka o prenošenju procesa traženja nestalih lica na Institut za nestala lica BiH.

"Ukoliko ne bude pomaka po ovom pitanju, Republička organizacija je spremna da formira odgovarajuće tijelo koje će se baviti procesom traženja nestalih Srba u BiH", istakao je Mitrović i podsjetio da je na spisku nestalih iz RS još 1.678 osoba.

Komentarišući ranije najave Saveza logoraša RS o podizanju spomen-krsta na Zlatištu iznad Sarajeva u septembru, Mitrović je rekao da Republička organizacija u potpunosti podržava podizanje krsta, jer je to simbol stradanja Srba u Sarajevu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije