BiH

Mektić-Del Vekio: Neophodna stalna saradnja zbog zajedničkih izazova

Mektić-Del Vekio: Neophodna stalna saradnja zbog zajedničkih izazova
Mektić-Del Vekio: Neophodna stalna saradnja zbog zajedničkih izazova

SARAJEVO - BiH i Hrvatska dijele zajedničku granicu dugu oko 1.000 kilometara, što je ujedno granica EU, te su stoga izazovi zajednički, i neophodna je stalna saradnja da bi se ti problemi uspješno rješavali, zaključeno je danas na sastanku ministra bezbjednosti BiH Dragana Mektića i ambasadora Hrvatske Ivana Del Vekija.

S obzirom na to da se Hrvatska priprema za ulazak u Šengen zonu, Mektić je posebeno potencirao potrebu bolje kontrole granica da bi se spriječili prekogranični kriminal i ilegalne migracije, a istovremeno omogućio lakši prelazak granice za turiste i stanovništvo u pograničnim područjima.

Zaključeno je da policije dvije zemlje treba da učine sve da bi građani BiH prilikom prelaska granice što manje osjetili rigoroznije mjere koje iziskuje Šengen, saopšteno je iz Ministarstva bezbjednosti BiH.

Ambasador je istakao da će Hrvatska nastaviti da pruža punu podršku BiH na putu ka EU, te pozdravio opredijeljenost Ministarstva bezbjednosti i Savjeta ministra BiH da otkoči i ubrza ovaj proces.

Posebno je ukazano da treba iskoristi dostupnost novih IPA fondova EU za realizaciju velikih regionalnih projekata, što je šansa za otvaranje novih radnih mjesta i jačanje perspektive za mlade ljude.

Mektić je upoznao Del Vekija i o pripremama za posjetu pape Franje BiH, istakavši da nema bezbjednosnih prijetnji, te da se preduzimaju temeljite pripreme za nesmetano održavanje ovog velikog događaja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije