BiH

Mektić: Najkasnije sutra poznata lokacija za smještaj migranata u Bihaću

Mektić: Najkasnije sutra poznata lokacija za smještaj migranata u Bihaću
Foto: N.N. | Mektić: Najkasnije sutra poznata lokacija za smještaj migranata u Bihaću

BIHAĆ - Policija USK neće dozvoliti da migranti i dalje pristižu na područje ovog kantona i od danas će biti poduzete strože mjere kako bi se to spriječilo, istaknuto je u Bihaću tokom sastanka premijera USK Mustafe Ružnića s ministrom sigurnosti BiH Draganom Mektićem.

Sastanku su prisustvovali i novoimenovani komesar policije USK Mujo Koričić, kantonalni ministri te predstavnici Međunarodne organizacije za migracije (IOM). Koričić je rekao kako će policija u narednom periodu o ovoj odluci obavijestiti sve auto-prevoznike čijim vozilima strani državljani stižu na ovo područje, istakavši kako će se obavljati rigorozna kontrola saobraćaja i da će sva vozila u kojima budu zatečeni migranti biti vraćena na njihova polazišta.

Mektić je istakao kako će o svemu razgovarati s predstavnicima Federalne uprave policije i MUP-a Kantona Sarajevo kako bi se i na taj način onemogućio nekontrolisani priliv migranata na područje USK. On je rekao kako će ove sedmice u upotrebu biti stavljena kasarna "Ušivak" kod Hadžića, gdje će se također smještati migranti.

"Dogovorili smo se da redukujemo rutu prema Bihaću, da uvedemo rigoroznije kontrole i da spriječimo da USK bude zatrpan migrantima", kazao je Mektić.

Na pomenutom sastanku je rečeno kako će sutra biti objelodanjena lokacija u Bihaću gdje se će se formirati prihvatni centar za migrante koji trenutno borave na otvorenom ili u privatnom smještaju u tom gradu. Istaknuto je kako će u tom centru biti uspostavljen stroži sistem kontrole, dok će preostali migranti ostati da borave u zgradi Đačkog doma, koja se nalazi u fazi renoviranja.

Iako se učesnici nisu željeli odrediti o tome o kojoj lokaciji se radi, nezvanično sanajemo kako je riječ o prostoru fabrike "Bira".  Inače, migrantska kriza na području USK sve se više komplikuje, a migranti se okupljaju na graničnim prelazima i zahtijevaju da mi se dozvoli prelazak u Hrvatsku.

Prema riječima portparola MUP-a USK Snežane Galić, s migrantima koji su proveli prethodnu noć na graničnom prelazu Izačić postignut je dogovor o tome da se vrate natrag u hotel "Sedra".

Međutim, oko 250 migranata iz Velike Kladuše ponovo je došlo u blizinu graničnog prelaza Maljevac, gdje su ih blokirale jake policijske snage. Njihov broj se povećava iz sata u sat, a mnogi od njih su u znak protesta sjeli na cestu i poručili kako se neće pomjeriti sve dok im se ne omogući prelazak preko granice.

"Pripadnici policije su zaustavili migrante na oko 200 metara od granice, a saobraćaj graničnim prelazom se nesmetano odvija. Zbog toga što je blokiran pristupni put od Velike Kladuše do graničnog prelaza, vozila se usmjeravaju alternativnim pravcima", istakla je Galićeva.

I juče su na ovom lokalitetu bile primjetne jake policijske snage s obje strane granice, dok su prostor nadlijetali dronovi i helikopter hrvatske policije.

Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Hrvatske priopćilo je, a prenijela Fena, kako se među migrantskom populacijom na području BiH i Srbije širi lažna vijest da će Hrvatska dozvoliti njihov ulazak u zemlju.

"MUP RH i ovom prilikom naglašava da će hrvatska policija provoditi nacionalno i europsko zakonodavstvo i neće dopustiti nezakonite prelaske svoje državne granice, odnosno vanjske granicu Europske unije", ističu iz hrvatskoga MUP-a.

Prema procjenama, na području USK trenutno boravi preko 10.000 migranata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije