BiH

Mektić: Prije Dodika trebaju biti procesuirani Izetbegović i Čović

Mektić: Prije Dodika trebaju biti procesuirani Izetbegović i Čović
Mektić: Prije Dodika trebaju biti procesuirani Izetbegović i Čović

SARAJEVO - Ministar bezbjednosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić izjavio je da bi Tužilaštvo BiH prije predsjednika Republike Srpske trebalo da procesuira one koji nisu sproveli odluke o konstitutivnosti Srba u kantonima FBiH.

"Smatram da je Dodik zadnji čovjek koji treba biti procesuiran zbog nepoštivanja odluke Ustavnog suda BiH, zato što prije njega treba procesuirati sve one koji do sada nisu ispoštovali odluke Ustavnog suda u vezi sa izborima u Mostaru, gdje bi trebalo procesuirati Dragana Čovića i Bakira Izetbegovića", rekao je Mektić za RTRS.

Sputnjik je ranije prenio da je Mektić negirao da je Bakir Izetbegović od njega i SIPE tražio da spriječe referendum i pohapsi glavne organizatore.

Mektić je ranije izjavio da bi SIPA mogla privesti predsjednika Srpske ukoliko se ne odazove pozivu na saslušanje.

''Ako se ne odazove, a razlog za neodazivanje bude neopravdan, da nije bio spriječen nekom višom silom, izdaje se naredba za prisilnim privođenjem. Tu je Zakon o krivičnom postupku vrlo jasan - niko nema pravo da se ne odazove pozivu Suda ili Tužilaštva'', rekao je Mektić u ponedjeljak u Dnevniku sarajevske TV1.

Podsjetimo, predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik pozvan je u ponedjeljak na saslušanje u svojstvu osumnjičenog u predmetu u vezi s referendumom o Danu Republike.

(NN, RTRS)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije