BiH

Mektić: U Potočarima zakazala SIPA

Mektić: U Potočarima zakazala SIPA
Mektić: U Potočarima zakazala SIPA

SARAJEVO - Vijeće ministara na današnjoj vandrednoj sjednici u Sarajevu donijelo je odluku kojom je Ministarstvo sigurnosti BiH zaduženo da u roku od sedam dana ispita sve okolnosti koje su dovele do napada na premijera Srbije Aleksandra Vučića u subotu u Potočarima, javlja novinar ''Nezavisnih novina''.

Naloženo je da se uspostavi saradnja svih policijskih organa na nivou BiH  kako bi se detaljno rasvojetlio napad na premijera Srbije.

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić rekao je da SIPA nije uradila svoj dio posla u Potočarima.

Direkcija za koordinaciju policijskih tijela još 23. juna tražila da im SIPA pomogne u organizaciji sahrane u Potočarima.

Mektić je rekao da je Direkcija je tražila angažovanje SIPA po tri osnova, od kojih je najbitniji da se angažuju dva tima specijalne policije SIPA.
 
"Takoder, traženo je angažovanje i odredenog broj inspektora SIPA-e, kao i tima za kontradiverzionu zaštitu", naveo je ministar.
 
On je rekao da SIPA nikad nije odgovorila na taj zahtjev.
 
"Oni su to samo ignorisali, nikada nisu odgovorili",rekao je Mektić nakon vanredne sjednice Vijeća ministara BiH.
 
On je rekao da je bilo i drugih propusta, a da je koordinacija između policijskih agencija bila veoma loša te da je u pojedinim trenucima bilo i svađe medu njima.
 
Poseban problem je bio razmjena informacija između policijskih agencija.
 
"Također, problem je bila i sama organizacija, odnosno režija komemoracije. Bina za VIP osobe je bila preduboko u masi'', rekao je on.

Rekao je da je ovo ministarstvo iznijelo procjene da bi skup u Potočarima mogao biti  rizičan sa bezbjednosnog aspekta, a na osnovu svih onih događaja koji su, u političkom smislu, predhodili ovoj komemoraciji.

„Prvenstveno mislim na Rezoluciju i hapšenje Nasera Orića i stvaranja jedne atmosfere koja u bezbjednosnom smislu komplikuje čitav ovaj slučaj“, rekao je Mektić, te dodao da je MUP RS-a tražio 120 akreditacije za svoje policajce u civilu i da im je toliko akreditacija i izdato.

Dodao je  da je naredba Tužilaštva BiH da se pokrene istraga odmah, ali do sada ni jednu informaciju Tužilaštvo nije dobilo.

„Imaću  danas sa glavnim tužiocem jedan sastanak i predložiću m uda da naredbu MUP-u RS i MUP-u FBiH da formriaju jedan tim koji će  da se angažuje na rasvjetljavanju ovog događaja“, rekao je Mektić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije