BiH

Mektić: Vjerujem policijskim agencijama, ali ne i Tužilaštvu

Mektić: Vjerujem policijskim agencijama, ali ne i Tužilaštvu
Mektić: Vjerujem policijskim agencijama, ali ne i Tužilaštvu

SARAJEVO - Ministar bezbjednosti u Savjetu ministara BiH Dragan Mektić rekao je da vjeruje policijskim agencijama u BiH i da će one učiniti sve da otkriju ko mu je uputio prijetnje smrću, ali da ne vjeruje da će se tim slučajem ozbiljno baviti Tužilaštvo BiH.

"Ne vjerujem Tužilaštvu BiH. Kada nisu rasvijetlili slučaj napada na premijera Srbije Aleksandra Vučića u Potočarima, koji se dogodio pred kamerama, kako da onda ovo rasvijetle", rekao je Mektić novinarima u Sarajevu i dodao da je to poražavajuće za BiH.

On je naglasio da policijske agencije u BiH pošteno i časno rade najteži posao, te da policijski službenici nisu dovoljno plaćeni i nepravedno su zapostavljeni u odnosu na državne službenike.

Mektić je poručio da "država mora zaštititi policijske službenike jer su oni personifikacija države".

"Ja sam za povećanje plata policijskim službenicima, jer je bruka vlasti da su policajci diskriminisani u odnosu na državne službenike", rekao je Mektić nakon konferencije "Jačanje saradnje policijskih agencija na nivou BiH, te unapređenje saradnje policijskih agencija regiona uz prezentaciju turističkih potencijala BiH sa posebnim akcentom na bezbjednost turista".

On je naveo da je na konferenciji bilo riječi o uticaju bezbjednosti u BiH na razvoj ekonomije, a posebno na razvoj turizma koji doživljava ekspanziju.

"Moramo stvoriti kapacitete da pokažemo da smo u stanju da uspostavimo siguran ambijent, vladavinu prava i bezbjednu zemlju, jer bez toga nema ni stranog kapitala, ni turizma. Strani kapital jedino može da povuče našu ekonomiju iz sunovrata", napomenuo je Mektić.

On je rekao da je policija spremna da zaštiti turiste i u BiH, gdje su veći problem sitna krivična djela kao što su krađe, nego neki globalni izazovi.

Predsjednik Saveza sindikata policijskih organa u BiH Dragan Krvavac rekao je da je bezbjednosna situacija u BiH na vrlo visokom nivou, kao i da policijski službenici veoma dobro obavljaju svoj posao, iako su malo plaćeni.

Krvavac je rekao da su turisti u BiH bezbjedni i da oko 30 do 40 odsto policijskih službenika govori strane jezike da bi komunicirali sa turistima.

Potpredsjednik Spoljnotrgovinske komore BiH Bruno Bojić rekao je da je turizam pokretačka snaga svake zemlje i da je bezbjednost turista u BiH možda na najvišem nivou u odnosu na zemlje regiona.

Bojić je dodao da je i današnja konferencija organizovana da bi građani, turisti i investitori bili upoznati o bezbjednosnoj situaciji u BiH.

Konferenciju je organizovala Spoljnotrgovinska komora BiH u saradnji sa Savezom sindikata policijskih organa u BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije